Det råder sorg i ishockeysverige. 

Under söndagen nåddes vi av beskedet att den tidigare ishockeyspelaren Morgan Samuelsson avlidit efter en tids sjukdom och nu råder det sorg i stora delar av ishockeysverige. Inte minst i AIK, klubben som Samuelsson spelade i under 90-talet.

– AIK Hockey har sorg efter att ha nåtts av det tragiska beskedet att Morgan Samuelsson avlidit. AIK Hockeys tankar går till Morgans familj, anhöriga och vänner, skriver klubben på sina sociala medier.

Kultspelare och landslagsman

Samuelsson föddes i Boden 1968 och var sedan hemstaden trogen i många år, under andra halvan av 80-talet var han en profil i stadens lag och en uppskattad spelare vars fina offensiva spel gjorde att han tidigt tog plats i U18-landslaget. Säsongen 86/87 fick han även chansen att debutera i B-landslaget där spelare som Ulf Dahlén, Anders Eldebrink och Tommy Albelin också spelade matcher under säsongen. Redan inför säsongen hade Samuelsson väckt en hel del uppmärksamhet vilket gjorde att forwardslöftet draftades av Quebec. Efter fyra år i Bodens A-lag blev det en flytt till Luleå där han för första gången fick spela i Elitserien och under de kommande åren skulle forwarden etablera sig som en bra spelare även på den nivån.

1990 gick flyttlasset vidare till Södertälje och samma säsong blev det även debut i Tre Kronor. Den vintern vann han dessutom den interna poäng- och skytteligan i laget och även den efterföljande säsongen hade han en viktig roll i laget. 1992 värvades Samuelsson till AIK där det blev totalt fyra säsonger där avancemanget tillbaka till Elitserien 1994 blev den främsta framgången. Efter totalt åtta säsonger i högstaligan flyttade Samuelsson till Köln 1996 och tre år senare blev en flytt vidare till först Österrike och sedan Schweiz.

Just i Schweiz skulle Bodensonen ha några av sina bästa år som spelare, inte minst säsongen 2000/01. Under hösten gjorde han succé i andraligan tillsammans med HC Thurgau vilket i sin tur gjorde att Zürich värvade honom och där blev det också succé, inte minst under slutspelet där svensken med ett hårt slagskott kunde skjuta hem ligaguldet i en dramatisk final mot Lugano. Ett mål som gjort Samuelsson till något av en kultspelare i klubben.

– Det största i mitt hockeyliv. När vi kom hem till Zürich var över 10 000 i hemmahallen och hyllade hos. Helt otroligt. Jag skrev autografer i tre timmar. på de två månader jag varit här i Zürich har jag fått 750 000 kronor, netto. Det får du gärna skriva. Jag hycklar inte med att det är mycket pengar i hockeyn här nere, sa Samuelsson till Aftonbladet efter guldfirandet.

Det blev sedan ytterligare en säsong i Zürich innan karriären rundades av med en kortare sejour i Rapperwill men Samuelsson blev Schweiz trogen under resterande del av livet. Efter tiden som spelare testade Morgan på tränaryrket i ett flertal Schweiziska klubbar, men han var även tränare för Djurgårdens J20-lag säsongen 07/08 då man hade spelare som Marcus Krüger och Jacob Josefson i truppen. 2011 var han sportchef och tränare för ett lag i den Schweiziska andraligan vilket blev hans sista uppdrag i en sådan roll, sedan blev det några år utanför hockeyn innan Samuelsson klev in som tränarkonsult i ett lag i motsvarande Schweiz svar på Hockeyettan.

Under spelarkarriären blev det drygt tvåhundra matcher i Elitserien med tre olika klubbar mellan 1987-96, under samma period samlade Bodensonen även ihop 5 A-landskamper samt 17 i B-landslaget. Morgan Samuelsson blev 55 år gammal.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här