Mycket står på spel när Damkronorna ska spela sin sista gruppspelsmatch. 

Inför VM i Danmark var det svårt att veta vad man kunde förvänta sig av Sverige och inför den avslutande matchen i gruppspelet är läget detsamma. Efter en stabil seger mot Danmark krävdes det straffar mot både Tyskland och Ungern vilket väcker en hel del frågetecken. Samtidigt är man fortsatt obesegrade vilket gör att chansen till gruppseger fortfarande lever vidare.

I gårdagens match mot Ungern var det många spelare som inte kom upp i nivå men målvakten Ida Boman briljerade – inte minst under straffläggningen – och visade att framtiden ser ljus ut. I dagens match förväntas dock Emma Söderberg vara tillbaka mellan stolparna men Bomans insats visade att hon är redo om chansen ges. Bland utespelarna handlar fortsatt det mesta om Hanna Olsson, efter att ha gjort fyra mål på de inledande två matcherna stod hon för det avgörande målet i gårdagens straffläggning och 23-åringen är utan tvekan det största offensiva hotet för Tjeckien.

– Det blir en gruppfinal imorgon (tisdag). Vi vet om förutsättningarna och vet om att de har duktiga spelare. Många av dem är i vår liga också så vi är väl förberedda och kommer ge dem en riktig match, säger Olsson till SVT.

Motståndarkollen

På pappret rankades Tjeckien som tvåa alternativt trea inför turneringen men efter de inledande tre gruppspelsmatcherna är man utan tvekan det lag som imponerat mest i Grupp B. I premiären besegrades Ungern med hela 7-1 och man följde sedan upp det med att vinna med 5-1 mot Danmark innan Tyskland fick se sig besegrade med 6-0 under måndagskvällen.

Tre raka segrar gör att Tjeckien kan ta hem gruppsegern och det blir vinst mot Sverige vilket skulle göra att man slipper både USA och Kanada i kvartsfinal. Något som skulle öka chanserna att nå semifinal betydligt. Många av de tjeckiska spelarna håller till i SDHL så de borde ha bra koll på dagens motstånd, bland dessa hittar vi Katerina Mrazova som får ses som lagets största stjärna. Forwarden öste in poäng i Brynäs den gångna säsongen och var i full form en av ligans främsta offensiva spelare. Efter VM väntar dock en flytt till USA för 29-åringen som stod för tre assist i gårdagens match.

Det kan även vara på sin plats att hålla ett extra öga på backen Daniela Pejsova som inte får så mycket uppmärksamhet men som faktiskt toppade den interna poängligan efter de inledande två matcherna. 20-åringen har spenderat de fyra senaste säsongerna i Modo men till hösten väntar spel i Luleå, vilket är ett bevis på att karriären är påväg i rätt riktning.

En stor anledning till att Tjeckien har chans att vinna gruppen beror på en stark defensiv där målvakten Klara Peslarova imponerat extra mycket. 25-åringen har bara släppt in två mål och i gårdagens match mot Tyskland höll hon nollan. Formen verkar därmed vara väldigt god inför turneringens hittills viktigaste match.

Statistik inför matchen 

Gjorda mål
Sverige – 12
Tjeckien – 18

Insläppta mål
Sverige – 7
Tjeckien – 2

Powerplay
Sverige – 33.33%
Tjeckien – 35.00%

Boxplay 
Sverige – 73.33%
Tjeckien – 81.82%

Dagens match startar 15:30 och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här