Vi lägger ett händelserikt premiärdygn bakom oss.

Nu är Junior-VM äntligen igång och det har redan bjudit på flera väldigt underhållande matcher. För svensk del blev det en programenlig seger mot Lettland men vi fick även se en del överraskande resultat. Häng med!

Slovakien – Tjeckien (6-2)

På förhand trodde nog många att Tjeckien skulle vinna sin premiär mot rivalen Slovakien men det här skulle visa sig bli en väldigt tuff utmaning. Matchen började visserligen bra för tjeckerna som kunde ta ledningen genom Dominik Ryman redan efter en minuts spel men i början av andra perioden kom kvitteringen och i den tredje perioden skulle slovakerna göra tre raka mål som mer eller mindre säkrade segern. Tjeckien ordnade en reducering via Matyas Sapovaliv innan Maxim Strbak kunde spika slutresultatet till 6-2 vilket gör att Slovakien fått något av en drömstart på gruppspelet.

Finland – Kanada (2-5)

Precis som väntat fick Finland en tuff start på turneringen och det berodde mycket på att man helt enkelt mötte ett väldigt bra lag som ser ut att ha hittat formen efter att uppladdningen inte direkt imponerat. Det var visserligen en ganska jämn match rent spelmässigt men Kanada var effektiva i offensiven samtidigt som Finland stundtals inte hade marginalerna på sin sida. Noterbart är att supertalangen Macklin Celebrini stod för ett av de kanadensiska målen och mer om matchen finns att läsa HÄR.

USA – Norge (4-1)

Precis som Kanada fick USA en bra start på gruppspelet och man hade inga större problem att besegra Norge, även om det faktiskt dröjde halvvägs in i andra perioden innan Jimmy Snuggerud kunde sätta ledningspucken. Överlag var amerikanerna bättre på det mesta och med två snabba mål kunde Gavin Brindley i praktiken säkra segern, även om Petter Vesterheim försökte skapa lite spänning med sin reduceringspuck innan Isaac Howard kunde sätta 4-1 vilket även blev slutresultatet. USA har därmed fått en bra start på turneringen vilket lovar gott inför torsdagens möte med Tyskland, medan Norge får något av en måstematch redan under onsdagen då Tjeckien (som också förlorade sin premiär) står för motståndet.

Sverige – Lettland (6-0)

En intensiv premiärdag avslutades med en riktig publikfest där ett mer eller mindre fullsatt Scandinavium fick se Sverige besegra Lettland utan några större bekymmer. Man fick dock en mardrömstart på matchen efter att Elias Salomonsson dragit på sig ett tidigt tidigt matchstraff men trots det lyckades juniorkronorna lämna den första perioden med en 2-0 ledning. Överlag stod man för en stabil insats där det producerades två mål i varje period och där Jonthan Lekkerimäki och Filip Bystedt kunde lämna premiären med två mål vardera. Dessutom stod målvakten Hugo Hävelid för en stabil insats och fick tack vare sin hållna nolla en bra start på turneringen.