Sverige fick en bra start i Junior-VM på hemmaplan.

Det var ett taggat svenskt lag när pucken släpptes i JVM-premiären mot Lettland men man fick långt ifrån en drömstart, redan efter 25 sekunders spel drog Elias Salomonsson på sig en 5+10 för boarding vilket gjorde att Lettland direkt fick chansen att spela powerplay. Väl där försvarade sig Juniorkronorna på ett bra sätt men det skulle dröja närmare sju minuter innan man lyckades få iväg ett första skott mot det lettiska målet.

Halvvägs in i perioden var det Sveriges tur att spela med en man mer på isen och väl där dröjde det inte länge innan Anton Wahlberg kunde styra in Axel Sandin-Pellikkas skott och ge därmed sätta ledningspucken. Just spelformen powerplay skulle visa sig bli lyckad för det svenska laget under inledningen av matchen, med några minuter kvar av första perioden fick man åter spela med en man mer och då kunde Filip Bystedt utöka ledningen till 2-0, assisterad av Mattias Hävelid som till vardags är lagkamrat i Linköping.

Stabil insats – svensk seger i premiären

Halvvägs in i andra perioden såg det ut som att Sverige utökat till 3-0 men efter en videogranskning kom domarteamet överens om att pucken aldrig var över mållinjen. Under perioden fick Juniorkronorna till ett mer etablerat anfallsspel vilket skulle ge resultat, först genom Jonathan Lekkerimäkis 3-0 och en kort stund senare när Bystedt kunde sätta sitt andra mål för kvällen.

Under den tredje perioden kunde Sverige kontrollera sin ledning på ett relativt säkert sätt men man fortsatte att skapa chanser framåt och innan matchen var slut skulle det komma ett mål av Felix Unger Sörum, sedan kunde Lekkerimäki spika segersiffrorna till 6-0 vilket gör att Juniorkronorna fått en väldigt bra start på gruppspelet.

Sverige – Lettland: 6-0 (2-0,2-0,2-0)
1-0 Anton Wahlberg (Sandin-Pellikka, Östlund)
2-0 Filip Bystedt (Hävelid, Unger Sörum)
3-0 Jonathan Lekkerimäki (Öhgren, Östlund)
4-0 Filip Bystedt (Pettersson, Forsfjäll)
5-0 Felix Unger Sörum (Lindstein, Stenberg)
6-0 Jonathan Lekkerimäki (Lindstein)
Skott: 35-20 (12-5,13-9,10-6)