Vi fortsätter att vända blicken västerut för att ta en titt på den nya proffsligan. 

Efter en intensiv vecka där det spelade en mängd landskamper finns det åter tid att göra ett litet nedslag i den nystartade proffsligan PWHL som är tänkt att bli damernas motsvarighet till NHL. Tidigare har vi tagit en titt på lag som Boston och New York men nu vänds blicken mot Kanada och Montreal – en av de mest klassiska städerna när det kommer till ishockey.

Här är lagen i PWHL säsongen 2024 – Montreal

Tränare: Kori Cheverie (huvudtränare) och Éric Houde (assisterande tränare)

Fem stjärnor i laget 

Kennedy Marchment (forward)

Vi börjar med en riktig profil som är bekant för den svenska hockeypubliken eftersom hon tidigare spenderat tre säsonger i SDHL, där det bland annat blev imponerande 188 poäng på drygt hundra grundseriematcher 2018-21. Har spelat två säsonger i Conneticut där hon varit en offensivt viktig spelare men hittills har 27-åringen inte fått samma roll i Montréal. Det är dock inget snack om att Marchment inte är en duktig spelare, här finns det gott om sparkapital.

Ann-Renée Desbiens (målvakt)

Vem är egentligen världens bästa målvakt? Frågar du hockeyfansen i Kanada så är det utan tvekan Desbiens, som bland annat har dubbla VM-guld på meritlistan och som spelade lysande när det blev OS-guld för två år sedan. Hade ett lite tyngre VM förra året men verkar vara tillbaka i god form och är utan tvekan en av ligans främsta på positionen.

Marie-Philip Poulin (forward)

Om Desbiens är Kanadas stjärna på målvaktssidan är de flesta överens om att Poulin är motsvarigheten i offensiven. 32-åringen har hållit världsklass i många år och kan bland annat stoltsera med tre olympiska guldmedaljer. Det har dessutom blivit lika många guld i VM och den här vintern visar forwarden att hon fortfarande håller en väldigt hög klass. Är vid sidan av isen en stor och viktig profil för damhockeyn och jobbar en del med Montréals lag i NHL.

Erin Ambrose (back)

Offensivt skicklig back som är en nyckelspelare i både det kanadensiska landslaget och Montréal. Har bland annat vunnit två VM-guld och var en av turneringens främsta spelare när det blev OS-guld 2022. Har inlett den här säsongen på ett strålande sätt och skulle PWHL spela en Allstar game vore Ambrose förmodligen ett givet inslag.

Tereza Vanisova (forward)

Merparten av spelarna i laget kommer från Kanada men det finns även två tjeckiskor i truppen och i Vanisova har man en spelare som håller väldigt hög klass. 28-åringen har tidigare briljerat i Leksand och den här säsongen visar forwarden att hon även kan spela på den här nivån. Är en stor anledning till varför Tjeckien tagit så stora steg framåt på damsidan som man faktiskt gjort de senaste åren.

Temperaturen på laget

Hockey är i det närmaste en religion i Montréal och det verkar som att det här nya laget spinner vidare på det Canadiens gjort genom alla åren. Trots att det bara spelats nio matcher är det tydligt att man lyckats bygga ett starkt lag och när den här texten skrivs toppar man ligan efter att ha gjort flertalet fina insatser. Har ett starkt lag på pappret och har egentligen det mesta som krävs för att kunna bli mästare under den här premiärsäsongen. Det är dock lite synd att landslagsspelaren Lina Ljungblom, som draftats av klubben, inte får vara med och spela den här vintern.

 

MONTRÈALS MATCHER HITTILLS DEN HÄR SÄSONGEN 

Ottawa – Montréal: 3-2 (förlängning)
Minnesota – Montréal: 3-0
New York – Montréal: 2-5
Montréal – Boston: 2-3 (förlängning)
Montréal – New York: 3-2
Montréal – Toronto: 3-4 (straffar)
Minnesota – Montréal: 1-2
Montréal – Ottawa: 2-1 (förlängning)
Boston – Montréal: 1-2 (förlängning)

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här