Inför Sverige – Ryssland i Hockey-VM

Gårdagens seger mot Slovakien (3-1) gör att Sverige fortfarande har chansen att nå kvartsfinal men då måste det bli seger i kvällens match mot Ryssland. Tidigare i gruppspelet har det blivit förluster mot Danmark, Belarus och Tjeckien men trots det finns som sagt var fortfarande chansen att ta sig vidare och det är till stor del tack vare målvakten Adam Reideborn som gjort bra ifrån sig i de flesta av matcherna. Målvakten har inte bara imponerat på den svenska publiken utan även på den ryska storklubben CSKA Moskva som enligt flera olika källor sägs ha lagt fram ett kontraktserbjudande som 28-åringen inte kunnat tacka nej till.

Just CSKA Moskva är en av klubbarna som har stor del i det ryska landslaget, fem av spelarna i truppen representerar storklubben och en av dessa är Pavel Karnaukhov – som gjort fyra poäng hittills i gruppspelet.

Sverige har haft svårt att locka spelare från NHL men det har Ryssland lyckats bättre med, senast in är målvakten Sergei Bobrovski från Florida men den rutinerade keepern behöver sitta i karantän och är inte spelklar fören tidigast en medaljmatch. Tanken var att Ilya Samsonov (Washington) skulle förstärka laget men målvakten tvingades i sista stund tacka nej på grund av skada. Däremot beräknas både Dmitri Orlov (Washington) och Vladimir Tarasenko (St Louis) kunna vara med i kvällens match.

Ryssland kommer senast från en relativt stabil 4-1 seger mot Schweiz, där just Tolchinsky stod för två av lagets mål. I den matchen storspelade målvakten Alexander Samsonov och mycket talar för att han får förtroendet även i kvällens match.

Sverige har haft en del problem med skador under gruppspelet och i gårdagens match tvingades Mario Kempe lämna isen redan i första perioden – för att sedan se resten av matchen från sidan. Forwarden ska ha fått en smäll och man förväntas ta beslut under dagen huruvida han ska vara med i kvällens match.

TV-kanal & tid

Matchen spelas 19:15 och sänds på SVT2 samt SVT play, försnacket inleds redan 18:30. Matchen spelas i Elektrum Olympic Centre, Riga.

Förväntningar på Sverige

Förväntningarna är höga på det svenska laget, inte minst efter gårdagens seger mot Slovakien som gör att man fortfarande har chansen att nå kvartsfinal. Ryssland är dock det på pappret tuffaste laget att möta under gruppspelet vilket gör att man vanligtvis skulle kunna spela utan press – om det nu inte vore för läget i tabellen.

Odds inför matchen

Tre Kronor må ha en hel del förväntningar på sig inför kvällens match men oddssättarna är relativt överens om att det är Ryssland som är favoriter. Snabbare.com erbjuder 3.25 vid svensk vinst medan seger för det ryska laget bara skulle ge 1.95 gånger pengarna.

Tidigare möten mellan lagen

Sverige och Ryssland möts ofta tack vare att båda lagen är med i Euro hockey tour, senaste mötet var i Tjeckien så sent som i mitten av maj och den gången blev det rysk seger med 6-4.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.