Tre Kronors jakt på gruppsegern fortsätter. 

Efter en dag utan match är det under lördagen åter dags för Tre Kronor att ge sig ut på isen och den här gången står Frankrike för motståndet. För svensk del kommer man senast från en storseger med hela 7-1 mot Ungern där Jacob de la Rose stod för två av målen och där debutanten Timothy Liljegren noterades för dubbla assist.

Matchen mot Ungern blev ingen vidare värdemätare men ska man tro Finland så kan dagens match bli en större utmaning. Så sent som i onsdags pressades nämligen Finland mot just fransmännen som visserligen förlorade, men 3-5 fick ändå ses som ett steg i rätt riktning och även ett bevis på att man kan spela bra hockey. I den matchen stod Florian Chakiachvili för både mål och assist vilket gör honom till en av lagets hittills främsta poängmakare, men det är fortsatt Tim Bozon som toppar den interna poängligan med sina fem poäng på fyra spelade matcher.

Frankrikes matcher i VM
Frankrike – Österrike: 2-1 (efter förlängning)
Frankrike – Danmark: 3-4 (efter förlängning)
Frankrike – Ungern: 2-3 (efter förlängning)
Finland – Frankrike: 5-3

Ingen William Nylander till VM

För svensk del har en hel del handlat om William Nylanders vara eller icke vara i VM, han har till kanadensisk media uttryckt ett intresse av att spela och problemet med en dyr försäkring har av den svenska landslagsledningen ansetts vara en “ickefråga”. Under morgonen kom tillslut beskedet – stjärnforwarden kommer inte till VM.

– Anledningarna är mellan oss och spelaren. Det är ingenting vi vill lyfta ut. Vi har haft dialog med ett antal spelare och vi vet orsakerna till varför de tackat nej och det känner vi oss trygga med. Det är så det får vara, säger landslagschefen Anders Lundberg till Aftonbladet.

Tre svenska spelare att hålla koll på i matchen

  1. Jonatan Berggren. Många spelare har inlett VM bra och 22-åringen från Detroit är utan tvekan en av dessa. Forwarden ligger delad tvåa i den interna poängligan och har sedan ett par dagar tillbaka flyttats upp till förstakedjan, vilket är ett bevis på vad förbundskaptenen tycker om honom. Kommer kunna gå in i nästa säsong med ett gott självförtroende.
  2. Henrik Tömmernes. Har inte spelat så mycket i landslaget den här säsongen men väl på plats i VM visar backen sin klass. Har redan tangerat sitt personliga poängrekord från OS förra vintern samt VM 2021 och anses fortsatt vara en av Tre Kronors viktigaste backar, även NHL-spelarna inräknade.
  3. Oscar Lindberg. Ses nuförtiden inte som någon producerande spelare i landslaget men har inlett VM på ett övertygande sätt och toppar med sina tre mål den interna skytteligan. Har redan två VM-guld på meritlistan och kan därför gå in i en exklusiv skara om årets mästerskap blir lika lyckat som 2013 respektive 2017.

Frågetecknet

Många saker har varit bra under Tre Kronors inledning av VM, man har tätkänning i gruppspelet och är fortsatt obesegrade men det finns även en del saker som fortfarande kan bli bättre. Många spelare har gjort bra ifrån sig och i den skaran ingick även Alexander Nylander, åtminstone till en början. Efter matchen mot Österrike, där han stod för en assist och spelade i förstakedjan, har den Calgaryfödde svensken fått allt mindre förtroende och i mötet mot Ungern fick 25-åringen endast nio minuters speltid från sin plats som extraforward. Därmed finns det anledning att ställa sig frågande kring hur det står till med formen, självförtroendet och hur kemin egentligen är mellan Nylander och förbundskaptenen Sam Hallam.

Matchen startar 19:20 och sänds på SVT2 samt SVT play. 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här