VMishockey rundar av helgen med att ta ett snack med en av ledarna i Tre Kronor, det är ingen mindre än assisterande förbundskaptenen Markus Åkerblom som ger sin syn på veckans matcher mot Norge och tankarna inför VM i Finland. 

En lång och intensiv säsong närmar sig sakta men säkert sitt slut, för landslaget återstår det dock en riktig höjdpunkt – VM, som den här gången avgörs i Finland. Tidigare i veckan laddade Tre kronor upp genom att möta Norge i dubbla landskamper och efter matcherna kollade vi läget med den assisterande förbundskaptenen Markus Åkerblom för att se hur han betygsätter lagets insats.

– Som helt okej, många av spelarna kommer från några veckors ledighet och utan isträning, så därför var väl den första matchen mot Norge ganska rostig från vår sida. Den andra matchen är betydligt bättre och kul med många debutanter som visar upp sig och gör det bra.

“Alla är intresserade om tillfälle ges”

I vilket skick skulle du säga att spelarna är nu när de har en lång säsong bakom sig? 
– Måste säga att spelare i dagens ishockey är superproffs och har bra hjälp hemma i kubbarna och kommer i bra form till våra samlingar, både fysiskt och mentalt. Så inga problem alls.

Matcher mot Norge i all ära, men jag antar att VM är något som du längtar efter – hur långt har er planering inför mästerskapet kommit? 
– Jo men så är det, vi har ju ännu inte spelat ett större mästerskap med publik och normala förutsättningar, så vi ser jättemycket fram mot detta sista mästerskap för oss som ledarteam. Det är ju det som är så speciellt med det här jobbet att det är väldigt svårt att göra några större planeringar annat än de rent praktiska. Sen det är klart att vi har en plan med vilka spelare vi kan plocka ut och hur vi skulle vilja ha det, men det blir att från jobba dag från dag och med de spelare vi har tillgängliga.

I en tidigare intervju med VMishockey hintade Detroits scout Håkan Andersson om att han trodde Tre Kronor skulle få ett riktigt starkt lag i VM, kan du säga något om hur intresset från NHL ser ut inför uttagningen av truppen? 
– Vi har varit över till NHL vid två tillfällen under säsongen och i stort sett träffat alla svenska NHL spelarna, ca 80-100 stycken, och jag skulle säga att alla är intresserade om tillfället ges. Sen finns det spelare med utgående kontrakt och skador som gör att dem inte kan deltaga om säsongen tar slut där borta. Men intresset är stort nu också eftersom OS blev inställt för NHL-killarna.

“Unnar honom ett framgångsrikt mästerskap”

Nu är du inne på din fjärde säsong inom landslaget, minns du hur det kändes när du fick erbjudandet om att ta över U17-landslaget 2018?
– Jag minns det väl, hade fått lämnat uppdraget som tränare i Leksand och var nog ganska övertygad att det skulle bli svårt att få ett jobb inom ishockey som jag verkligen vill ha. Då ringde Tommy Boustedt och frågade om jag var intresserad av uppdraget som förbundskapten för U17. Hade inte haft en tanke på den typen av jobb men blev ganska snabbt på det klara med att det var något jag vill göra. Måste säga att jobba med de killarna var otroligt roligt och stimulerande, något av det roligaste jag gjort.

VM blir avslutningen på säsongen men ni har även varit med i OS, hur ser du tillbaka på upplevelsen av ett olympiskt spel? 
– En fantastisk upplevelse även om det var speciellt med att det var ett covidsäkrat OS med en massa regler och utan publik med mera. Har som gammal spelare själv drömt om att får göra ett OS så att nu vid 52-års ålder få den möjligheten är jag otroligt tacksam för. För oss blev det också första gången vi kunde plocka ut de spelare vi ville ha utan hänsyn till andra klubblag och ligor, och i stort sett inga nej tack.

Måste säga att den gruppen vi hade där var väldigt speciell på ett sådant sätt man tyvärr inte får uppleva så många gånger under en hockeykarriär. En otroligt stark sammanhållning, gemenskap och vilja att hjälpas åt som jag tycker förtjänade så mycket mer än den snöpliga 4:e platsen.

2006 klev du in i båset hos Östersund/Brunflo, var det givet att du ville bli tränare efter din karriär som spelare? 
– Jo men jag tror det, började gå utbildningar redan medan jag spelade och hoppade också på en treårig universitetsutbildning med tanke på att bli tränare direkt efter avslutad karriär. Började i ett av mina söners lag som då var åtta år och följde dem tills de blev femton år, jobbade också som sportchef och på hockeygym i Östersund innan jag blev seniortränare.

För ett par dagar sedan aviserades det att du ska bli ny huvudtränare i HC Thurgau nästa säsong, hur känns det att få ett sånt uppdrag i en av Europas främsta ligor? 
– Det känns naturligtvis riktigt bra, gillar utmaningen som det blir med att byta miljö och faktiskt också hockeykultur. Ville också ha ett head coach jobb och när den här möjligheten dök upp var det inget att tveka på. Det ska också bli spännande att återgå till att jobba med spelare och ledare varje dag och möjligheten att påverka i betydligt större utsträckning än i ett landslag.

Innan flytten till Alperna väntar som sagt var ett VM i Finland, vad är dina känslor och förhoppningar inför mästerskapet? 
– Vi åker på alla mästerskap med målet att komma hem med guldet och det blir ingen skillnad nu. Nu vet vi också att det här är vår sista chans som ledarteam att göra det. Det har varit tre fantastiska år med Tre Kronor men också tuffa med tanke på att pandemin slog till samtidigt som vi tog över. Jag har jobbat nära Johan Garpenlöv och övriga staben nu tre år och unnar honom och Sverige verkligen att framgångsrikt mästerskap.

Vad tror du om Tre Kronors chanser i VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här