I vanlig ordning får jag tag på Håkan ”Scouten” Pihl Andersson i bilen. Han har precis sett och scoutat match 186 av hans ca årliga snitt om 200 matcher. Håkan och jag har en nära relation sedan ett antal år tillbaka. Tillsammans gjorde vi Håkans biografi ”Scouten” på Lava Förlag.

Det var en riktigt spännande resa, där jag vet att många unga och deras föräldrar intensivt har läst just kapitlet om NHL-draften, där Håkan tar med sina läsare bakom kulissen. VadHåkan Andersson, Scout Detroit Red Wings händer? Hur tänker man? Hur sköter man sina intervjuer? Fascinerande läsning om du på något vis är det minsta intresserad av ishockey. När vi gjorde biografin kom jag nära många all-time greats inom NHL via djupintervjuer och då särskilt i Detroit Red Wings. Alla hade bara en sak att säga om Håkan; ”…he is THE scout”.

Håkan, såg du Pontus Andreasson i fredags?
– O ja. Det känns verkligen bra att vi har signat ett kontrakt med honom. Riktigt fina hockeyegenskaper som tilltalar mig. Bra inställning till sitt jobb, bra händer, bra blick och tävlingsinriktad i alla detaljer och på vilket sätt han utvecklats; imponerande.

Jag vet att du har grym koll, men hur fick du upp ögonen för Pontus?
Det var faktiskt via ett tips av Per Kenttä från IF Björklöven. Han skall ha cred för den spaningen. Tillsammans med Tommy Boustedt (som Red Wings plockat in som pro scout – reds anmärkning) har vi följt honom under hösten och vintern i Luleå. Det är det som är tjusningen med vårt jobb som scout; när du ser en spelare som du haft feeling för kan bli något extra och killen tar det där klivet och blommar ut. Pontus har acklimatiserat sig bra hos ”Bulan” och gänget i Luleå. De har verkligen fått ut det bästa ur honom. När Boustedt och jag tyckte vi såg den utvecklingen som vi ville se, rekommenderade vi honom för Shawn (Horcoff – spelarutvecklingsdirektör Red Wings) och Steve (Yzerman– GM Red Wings). De tog då över och har därefter kört samtliga intervjuer med Pontus och haft en bra dialog. De återkopplade till oss och sade att ”…det här blir bra; vi skriver med honom…”, berättar Håkan.

Hur ser ett normalt kontrakt ut i det här läget för Pontus?
– Han har signat ett tvåvägskontrakt som kort och konkret innebär att han har en lön om han platsar hos oss i Red Wings och en annan lön om han hamnar i farmarligan, säger Håkan.

Pontus Andreasson är i hög grad aktuell för ishockey-VM för Tre Kronor som spelas i Tammerfors, Finland 13-19 maj. Frågan är om han mäktar med att ta en plats, eftersom signalerna från NHL berättar att det är väldigt många svenska NHL-spelare som vill hem och spela VM i år. Jag frågade Håkan om hans känsla gällande Pontus och landslaget i vår. Kan han bli en i truppen när Garpenlöv och den svenska ledningen gjort sin gallring till fullt manskap?

-Svår fråga. De facto är det så att hela hockeyvärlden vill se ett bra ishockey-VM, dels för all övrig turbulens i världen, samt att många spelare har visat intresse. Vi har ca 80 spelare i NHL idag och jag vet att minst +40 spelare vill spela i landslaget och VM i år, vilket är riktigt spännande för oss som älskar hockey. Bl.a. har ässet Rasmus Dahlin sagt att han gärna vill spela om han är hel och fräsch. Jag har feeling för att Sverige kommer ha ett av de bästa lagen i turneringen. Med dessa förutsättningar skall vi placera in Pontus. Jag tror så här; det beror väldigt mycket på hur långt Luleå går i SM-slutspelet. De har ett lag som är byggt för att vinna i år och har toppchans till det. ”Bulan” har en sann förmåga att få ihop gänget på rätt sätt. Luleå gör det bra, men det jag vill ha sagt är att om Luleå går långt kanske hela vägen, då blir det svårare för Pontus att ta en plats, eftersom de hemvändande NHL-spelarna är med i de träningsmatcher som det svenska hockeylandslaget kör inför VM. Det är min analys. Pontus har i alla fall de kvaliteter och färdigheter redan nu som räcker för en plats, säger Håkan.

Har ni några tankar runt övriga intressanta spelare utöver Pontus för sommarträning? Är ni med och ”petar” där?
– Det är faktiskt Niklas Kronwall som sköter den biten för oss som spelarutvecklare. Han kommer kliva in i sin roll och säkerställa att de spelare som vi har och som vi kommer ta ”hem” under september månad, har fått bästa möjliga förutsättningar för en riktigt bra sommarträning. Kronwall är en ”players player” om jag kan säga så. Enorm kunskap. Rak. Tydlig. Suverän rakt över och är det någon som kan det där med träning så är det Niklas. Han var ”alltid” etta på alla fysiska tester som Red Wings gjorde innan och efter säsong. 

Niklas Kronwall, Detroit Red Wings

 

Jag avbryter Håkan kort och säger att det var en gång hemma i Sverige som han dock var bland de sämsta? 

Håkan skrattar till och fortsätter; ”…just det. Då han sommartränade med Djurgårdens IF. Den måste vi ta. Den är riktigt kul och säger egentligen allt om vilken person Niklas Kronwall är. Jag visste att Niklas var hemma i Sverige och tränade. En dag får jag ett samtal från Niklas Wikegård från DIF som undrade vad fasiken vi gjort med Kronwall i Red Wings? Han är absolut sämst i alla våra fystester här i Sverige. Jag trodde Wikegård körde en ”rant” och skrattade med; ”Sämst? Jo, tjenare”. Då hörde jag på Wikegårds ton att han var gravallvarlig. ”Nej, Håkan. Han är absolut sämst. Benny Hill-sämst. Du får faen ringa honom och kolla vad som hänt”. Jag fattade ingenting, men lovade Wikegård att dubbelkolla detta.

Jag fick tag på Kronwall och pratade kort med honom och ville bara stämma av läget. Han berättade att allt var OK, men att det var tufft att köra såväl Detroit Red Wings träningspass OCH Djurgårdens IFs träningspass. Jag blev stum och sade; ”Niklas; kör du först Red Wings träningspass och sedan Djurgårdens träningpass samtidigt? Varje dag?”. Han svarade; ”…ja; är det inte det jag skall göra?”. Kronwall körde alltså dubbla träningspass varje dag. Då förstod jag varför hans värden var som de var och ringde upp Wikegård och berättade läget. Wikegård svarade att det bara finns EN Niklas Kronwall. Det säger allt om Kronwall enligt mig. Enveten. Målinriktad. Han vet vad som krävs för att vinna Stanley Cup och det är exakt det han förmedlar till våra coming stars. Vi är hemskt trygga med Kronwall i den rollen, säger Håkan.

Apropå just det, Håkan; hur ser er svenska armada ut gällande de yngre som ni signat och tror på framöver?
– Elmer Söderblom, ytterforward i Frölunda. Han har gått igenom alla led i Frölunda och varit med på landslagsuppdrag. En riktigt fin hockeyspelare som tagit ytterligare kliv framåt. Simon Edvinsson också i Frölunda. Jag kanske inte få säga så, men det finns Victor Hedman-potential här; otroligt inspirerande att se på isen. Jag vill också nämna FBKs Albert Johansson som utvecklas hela tiden, samt William Wallinder i Rögle som också gjort det jättebra. Det ser riktigt bra ut. Jag räknar med att Niklas Kronwall kommer ”bussa” ihop dem alla under sommarträningen, säger Håkan.

Om vi avslutar en kortis runt just Detroit Red Wings; jag vet att ni ogärna pratar om rebuild och annat, men visst känns det som ni inom 2-3 år är ett topplag igen?Helt enig. Vi håller på med en rebuild, samtidigt som det hela tiden gäller att var i tävlingsmässigt skick och vara med och spela bra ishockey. Yzerman har en bra agenda och som jag ser på det kommer vi vara ”tillbaka” på rätt nivå inom ett par år som du säger. Med unga spelare i pipeline som Moritz Seider som har varit enastående för oss i år och är med i surret om ”rookie of the year”. Titta på vår egen Lucas Raymond; nästan magnetisk på isen. Utöver det jobbas det envetet inom organisationen för att skapa förutsättningar framåt. Vi behöver en bra mix av kompetenta spelare, men som jag ser det från min sida som Europascout har vi minst 10 nya unga hungriga spelare som kommer ta plats i Red Wings de närmaste åren.

Jag måste avsluta med två snabba frågor; vem vinner SHL i år och vilket lag vinner ishockey-VM i Finland?
– Ishockey-VM vinner Sverige. Utan tvekan. Vi kommer få ett riktigt, riktigt bra lag. När det gäller SHL har jag en förkärlek till Frölunda, men Luleå har toppchans att vinna. Det är förresten två lag som det alltid varit en rivalitet mellan. Glömmer aldrig den där historien under ”Ostens” tid, typ 6-7 år sedan, då det var grusat på gummimattan när Frölunda skulle åka in för att spel. He, he; allt för att vinna, avslutar Håkan ”Scouten” Pihl Andersson. Jag säger Frölunda eller Luleå. En halvgardering.

Ishockey-VM startar den 13 maj och spelas i Finland. Spelschemat för Hockey-VM är officiellt och Sverige inleder den 14 maj mot Österrike. Truppen är ännu inte presenterad.

Fotnot: Skribenten Andreas har skrivit Håkans biografi ”Scouten”. Utgiven på Lava Förlag.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Andreas är sportskribent på VMishockey.se. Han har gett ut 10 böcker som författare/producent, däribland "Berättelsen om Kevinfallet". Tre av böckerna har hockeykoppling, då han gjort boken "Scouten" om och med Håkan Pihl Andersson, samt Leif "Honken" Holmqvist och Ulf Sterners biografier. Därtill har han också hunnit med att sitta i styrelsen för Börje Salmings privata bolag 2010-2014. Bor och verkar på en hästgård i Arvika, där mini-uppfödning av travhästar bedrivs. Deläger sex hästar varav två V75-vinnare. Bott och gått på college (business management) i Los Angeles, USA under 90-talet, där NHL fick ett stort fokus. Magisterexamen i svenska och engelska.

2 KOMMENTARER

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här