Juniorkronorna har presenterat sin trupp till världsmästerskapet på hemmaplan. 

Väntan har varit lång och spekulationerna många men nu har förbundskaptenen Magnus Hävelid presenterat truppen som ska försvara de blågula färgerna under Junior-VM som spelas i Göteborg 26:e december – 5:e januari.

– Det börjar närma sig och vi ser fram emot att samlas om en vecka. Det är säsongens stora höjdpunkt för Juniorkronorna men också ett viktigt arrangemang för svensk ishockey. Vi är förhoppningsfulla inför turneringen, men också medvetna om att vi behöver maximera vår prestation för att nå ett bra resultat. En stor del har erfarenhet från förra årets turnering och har fått känna på vad det är som krävs för att nå långt. De har dessutom stor erfarenhet att ta med från U18-VM-guldet 2022 respektive U18-silvret 2023, säger Hävelid till förbundets hemsida.

Beskedet om stjärnan – missar JVM

En stor snackis inför mästerskapet har varit kring huruvida Juniorkronorna skulle lyckas få med Leo Carlsson i truppen men nu står det klart att supertalangen inte är uttagningsbar. Detta efter att 18-åringen gjort stor succé under höstens matcher i Anaheim där han bland annat noterats för åtta mål. Juniorkronorna får därmed klara sig utan en av förra säsongens nyckelspelare men åker ändå till Göteborg med ett högintressant lag.

Tre intressanta spelare i JVM-truppen

  1. Axel Sandin Pellikka (back)
    Redan för ett år sedan fick den lovande backen chansen att göra sitt första JVM och nu är det tänkt att 18-åringen kommer vara en av nyckelspelarna. Backen har imponerat under säsongsinledningen hemma i Skellefteå och gjorde som bekant succé under sommarens U18-VM där småkronorna tog sig hela vägen till final. Är numera även draftad av Detroit och spås bli en framtida NHL-spelare av hög klass.
  2. Jonathan Lekkerimäki (forward)
    Har trots sin ålder hunnit med väldigt mycket, för två säsonger sedan blev det succé i U18-VM och förra vintern var han en av nyckelspelarna i JVM. Hade trots det ett ganska tungt fjolår men har inlett säsongen på ett lovande sätt i Örebro och förväntas bli en av Juniorkronornas viktigaste spelare i Göteborg.
  3. Tom Willander (back)
    Lovande back som var en av de främsta spelarna när U18-landslaget tog VM-silver och som sedan dess tagit steget över till andra sidan Atlanten. Är truppens enda collegespelare och har en hög potential, vilket blev tydligt i sommarens draft där han valdes av Vancouver redan som nummer elva.

Samtidigt som truppen presenterades berättade förbundskapten Hävelid att han hoppas att Noah Östlund kommer vara med i Junior-VM, forwarden har inte spelat sedan mitten av november på grund av en hjärnskakning men har fram till juldagen på sig innan det att truppen skickas in. Östlund stod för fyra poäng i JVM förra säsongen och flyttade sedan från Djurgården till Växjö där han inlett med att göra sju poäng på de 17 första matcherna. Forwarden har sedan tidigare även deltagit i dubbla U18-VM och stod för tio poäng när det blev guld förra året.

 

HÄR ÄR JUNIORKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter 

Kevin Reidler, Dubuque Fighting Saints
Melker Thelin, Björklöven
Hugo Hävelid, Djurgården

Backar

Elias Pettersson, Örebro (utlånad till Västerås)
Elias Salomonsson, Skellefteå
Axel Sandin-Pellikka, Skellefteå
Mattias Hävelid, Linköping
Anton Johansson, Leksand
Jakob Norén, Modo (utlånad till Mora)
Tom Willander, Boston University

Forwards

Fabian Wagner, Linköping
Jonathan Lekkerimäki, Örebro
Filip Bystedt, Linköping
Isac Born, Frölunda
Noah Östlund, Växjö
Liam Öhgren, Färjestad
David Edstrom, Frölunda
Felix Unger Sörum, Leksand
Rasmus Rudslätt, AIK
Zeb Forsfjäll, Skellefteå
Anton Wahlberg, Malmö
Otto Stenberg, Frölunda
Oskar Pettersson, Rögle

HÄR ÄR JUNIORKRONORNAS GRUPPSPELSMATCHER I JVM 
26:e december
Sverige – Lettland (19:30)
28:e december
Tyskland – Sverige (19:30)
29:e december
Kanada – Sverige (19:30)
31:e december
Sverige – Finland (14:30)

Junior-VM spelas i Göteborg och SVT samt Viaplay har sändningsrättigheterna till mästerskapet. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.