Den nystartade proffsligan PWHL får sin första svenska tränare. 

En av årets följetång när det kommer till ishockey på damsidan har varit skapandet av den nya nordamerikanska proffsligan, PWHL, som är tänkt att bli damernas motsvarighet till NHL. För ett par månader sedan hölls den historiska draften där de sex olika lagen fick chansen att välja spelare och bland dessa fanns två svenska spelare – Emma Söderberg som valdes av Boston och Lina Ljungblom som draftades av Montréal. Nu står det klart att ytterligare en blågul representant ansluter till ligan.

Landslagsikonen skriver historia

Under gårdagen blev det officiellt att Pernilla Winberg ansluter som assisterande tränare till Boston vilket gör att hon lämnar sitt uppdrag som assisterande förbundskapten för damernas U18-landslag, som hon så sent som förra säsongen ledde till final i Junior-VM på hemmaplan. Winberg blir därmed den förste svensken att ingå i ledarstaben i ett PWHL-lag.

– Det känns naturligtvis tråkigt att lämna uppdraget som assisterande för U18-damlandslaget och den här spelargruppen som känns väldigt spännande. Samtidigt är ett erbjudande om att coacha i PWHL något som kanske inte kommer igen, så det har minst sagt varit ett tufft beslut att behöva fatta. Förbundet med Anders Lundberg i spetsen har varit väldigt förstående och jag uppskattar all stöttning jag har fått, säger Winberg till svenska ishockeyförbundet.

Pernilla Winberg har varit assisterande förbundskapten för U18-landslaget sedan 2021 men är främst känd för sin långa och framgångsrika spelarkarriär som tog fart hemma i Limhamn och sedan AIK innan hon testade lyckan i Nordamerika där det blev collegespel. 34-åringen representerade sedan Segeltorp och Munksund-Skutskär innan det blev en flytt till Linköping 2014 där hon vann två SM-guld. Förutom en framgångsrik klubbkarriär var Winberg även med i laget som tog det historiska OS-silvret 2006 och på meritlistan finns dessutom två VM-brons från de sammanlagt tolv världsmästerskap som hon deltog i mellan 2004-2019.

Sedan tidigare finns målvakten Emma Söderberg i Boston och den tidigare kanadensiska landslagsspelaren Courtney Kessel kliver in som huvudtränare. Det står även klart att Danielle Marmer blir General Manager och laget, som inlett försäsongen, kommer spela med mörkgrön som den mest tydliga färgen på sina hemmatröjor.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här