Idag rullar gruppspelet i Ishockey-VM vidare. 

Helgen fortsätter och det gör även gruppspelet för de sexton landslagen i årets Ishockey-VM som spelas i Tjeckien. Under gårdagen säkrade Tre Kronor sin slutspelsplats och det finns flertalet andra lag som också är nära att ta sig vidare till kvartsfinal, men insatserna ökar för varje gruppspelsmatch som går och under dagen är totalt åtta lag inblandade i intressanta och på ett eller annat sätt viktiga matcher.

Inför dagens matcher i Ishockey-VM

Norge – Österrike (16:20)

Vi börjar med en match som vid en första anblick inte känns glödhet eftersom varken Norge eller Österrike ser ut att ta sig vidare till kvartsfinal, men det finns fortfarande mycket att spela om. För ett par dagar sedan tog Norge en viktig seger i rivalmötet mot Danmark vilket gör att man har tre poäng och det gäller att fortsätta plocka poäng för att hålla jumbon Storbritannien bakom sig. Österrike är i en liknande situation där man vill undvika sistaplatsen vilket innebär degradering, men man har samtidigt bara tre poäng upp till Finland som ligger fyra.

På pappret är det här en match där Norge är knapp favorit, man har en rutinerad trupp där Mats Zuccarello Aasen är lagets stora ledare på isen och matchen i matchen mot Österrikes NHL-stjärna Marco Rossi kan bli intressant att följa.

USA – Kazakstan (16:20)

Samtidigt som Norge jagar tre viktiga poäng ska USA försöka vinna sin match mot Kazakstan och därmed komma ett stort steg närmare kvartsfinal. Det är ett möte mellan två lag som har helt olika förutsättningar och även om Kazakstan har massor av KHL-spelare i sin trupp är det här en match där USA är stora favoriter till att vinna. Laget inledde gruppspelet på ett habilt sätt mot Tre Kronor men har stundtals bjudit på ett bra spel och i sin senaste match blev det seger med 4-1 mot Polen efter att Cole Caufield gjort två mål.

Kazakstan inledde turneringen genom att besegra Frankrike med 3-1 men har sedan förlorat fyra raka matcher och det finns inte mycket som talar för att den negativa trenden ska brytas idag.

Slovakien – Lettland (20:20)

Här har vi ett på pappret väldigt intressant möte mellan två lag som försöker göra allt de kan för att ta sig vidare till kvartsfinal. Lettland har stundtals spelat väldigt bra och står inför kvällens match på sju poäng vilket gör att man är i stort behov av poäng för att närma sig en slutspelsplats. Samtidigt har Slovakien spelat bättre för varje match som gått och under gårdagen vann man mot Frankrike med 4-1 efter att Libor Hudacek gjort två av lagets mål.

Vinsten innebär att slovakerna ligger så bra som trea i Grupp B och tre poäng ikväll skulle göra att man i praktiken säkrar en slutspelsplats – något som kändes långt ifrån givet inför turneringen.

Kanada – Schweiz (20:20)

Parallellt med att Slovakien försöker säkra sin slutspelsplats spelas gruppfinalen i Grupp A där Kanada och Schweiz ska göra upp om tre viktiga poäng. Inför matchen ligger Schweiz etta men det är bara målskillnaden som skiljer lagen åt och det beror på att schweizarna varit väldigt bra i egen zon. På de fem inledande matcherna har man bara släppt in åtta mål med vilket man är näst bäst i hela turneringen på, endast Tre Kronor är bättre med sina sju.

Kanada imponerade inte i premiären mot Storbritannien men har sedan tagit steg för steg och i gårdagens match mot Finland visade man sin klass. Det var inte direkt något skönspel men man var effektiva och tog vara på sina chanser samtidigt som defensiven såg väldigt bra ut. Det kan bli en nyckel även i kvällens match och det ska bli väldigt intressant att se vilket rödvitt lag som lämna isen som segrare.

MER OM VM: Tre Kronors segertåg fortsätter 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här