Det bjöds på överraskningar i Junior-VM:s kvartsfinaler.

Under onsdagskvällen inleddes kvartsfinalspelet och i de fyra matcherna som spelades bjöds det både på överraskningar och mer väntade resultat. Som bekant lyckades Sverige vinna mötet mot Lettland med uddamålet (2-1) efter att Emil Andrae blivit stor matchhjälte en bit in i tredje perioden. Backens fjärde mål i turneringen tar Juniorkronorna vidare till semifinal där Finland står för motståndet.

– Det var lite skakigt inför tredje perioden. Jag tycker vi tar oss samman även om vi inte gör mål i det powerplayspelet så fick vi in en. Det är så jäkla skönt. Nu är det bara att fokusera på nästa match. De (Lettland) kämpar som djur där ute. Det är skönt att få in det där 2-1-målet. Vi är vidare till semi, det är jäkligt skönt faktiskt, säger Andrae till SVT sport.

Turneringens största skräll – favoriten utslagen

I den kommande semifinalen får Sverige som sagt var ta sin av rivalen Finland, detta efter att laget visat sisu och besegrat Tyskland med komfortabla 5-2. Redan efter lite drygt halva första perioden kunde Roby Järventie sätta 3-1 och den målfarliga forwarden skulle senare göra ytterligare ett mål vilket gör att han klättrar upp på en delad tredjeplats i poängligan.

Tyskland gjorde långt ifrån en dålig match och Bennet Rossmy noterades för två mål vilket gör att han lämnar turneringen med fyra mål på fem spelade matcher. Ett minst sagt fint facit för 19-åringen som till vardags håller till i Eisbären Berlin.

Nattens stora överraskning var att USA – en av turneringens största favoriter – blev utslaget redan i kvartsfinal. Det såg bra ut efter att Logan Cooley gett laget ledningen men sedan svarade Tjeckien med tre raka mål och i slutminuterna kunde Jiri Kulich spika slutresultatet till 4-2. USA är därmed utslaget vilket får ses som ett stort misslyckande. Allt annat än medalj är en missräkning för en nation av den digniteten.

Kanada enkelt vidare – efter Stankovens briljans

Strax innan USA blev utslaget stod Kanada för en stabil insats när Schweiz besegrades med 6-3. I matchen hade man hoppats att supertalangen Connor Bedard skulle kliva fram men istället blev det Logan Stankoven som tog för sig. Forwarden stod för dubbla fullträffar och noterades även för en assist i sin bästa match hittills i turneringen, något som gör att stjärnan från WHL klättrar ordentligt i poängligan. Den toppas dock fortfarande av lagkamraten Mason McTavish som gjort imponerande fjorton poäng på de fem inledande matcherna.