USA går in i VM på hemmaplan som förhandsfavorit. 

Nu återstår det bara några dagar innan VM i USA drar igång och under gårdagen presenterade värdlandet vilka spelare som tar plats i truppen. Detta bestämdes efter en camp där 39 spelare deltog, men det är bara 23 som får åka med till Utica.

– Laget vi har valt kommer att ge klass och spänning ute på isen, vi är självsäkra med den här gruppen och ser fram emot att få vara med och slåss om guldet på hemmaplan, säger förbundskaptenen John Wroblewski till förbundets hemsida.

Tre intressanta namn i truppen

 1. Hilary Knight (forward)
  Det är rätt självklart att börja med den spelaren som gjorde att USA går in i VM som regerande mästare. 34-åringen var fullständigt briljant i finalen mot Kanada och det finns ingenting som talar för att forwarden kommer prestera på en lägre nivå den här gången. Knight är en av lagets viktigaste spelare och en av den moderna hockeyns främsta genom alla tider. Var lagkapten när det blev guld senast och är till vardags även lagkapten i nystartade PWHL Boston.
 2. Caroline Harvey (back)
  Här har vi en av världens mest lovande spelare och 21-åringen har redan visat att hon kan spela på en väldigt hög nivå. Vid VM förra våren lyckades hon med bedriften att vinna turneringens poängliga och det var första gången på mer än tio år som en back lyckats med det. Harvey har trots sin ålder redan hunnit samla ihop fyra mästerskapsmedaljer och mycket talar för att det snart blir en femte.
 3. Taylor Heise (forward)
  Det fanns en del spekulationer på förhand men tillslut blev det Heise som valdes först av alla i den historiska draften inför den det att den nystartade PWHL-ligan skulle dra igång. 24-åringen rankas av många som hockeyns nästa fixstjärna och den som med tiden ska axla Knights mantel som härförare för det amerikanska landslaget. Forwarden stod för elva poäng när det blev VM-guld senast och har tidigare lyckats med bedriften att vinna inte mindre än tre guld vid U18-VM.

Rutin, rutin, rutin

USA har höga förväntningar på sig efter att man lyckats vinna guldet förra året och nu när man står som värd för mästerskapet är det många som ser amerikanskorna som den stora förhandsfavoriten. En stor anledning till detta är att man lyckats behålla stommen från guldlaget, hela 18 spelare i årets trupp var även med förra gången och det ger ett lugn att så många i laget varit med tidigare och vet vad som krävs för att nå toppen.

Erfarenhet och rutin är något som präglar USA anno 2024, i truppen finns det många spelare som varit med i världstoppen många år – detta trots att de nödvändigtvis inte behöver vara lastgamla. Målvakten Aerin Frankel är bara 24 år gammal men har redan vunnit VM-guld och dessutom tagit dubbla silver i samma mästerskap samtidigt som kollegan Nicole Hensley lyckats samla ihop hela tre guld från VM samt ett olympiskt guld från 2018.

På backsidan finns det också gott om rutin och i offensiven har exempelvis Alex Carpenter vunnit hela sex VM-guld där det första kom redan för nio år sedan. Vi har redan nämnt Hilary Knight som kan stoltsera med hela nio VM-guld och Hayley Scamurra har chansen att spela hem sin sjätte medalj i ett världsmästerskap. Som om erfarenheten hos spelarna från förra året inte vore nog har USA även fått en förstärkning i form av Kendall Coyne Schofield som är tillbaka i landslaget efter att ha fött barn. 31-åringen, som numera håller till i PWHL Minnesota, har hela tolv mästerskapsmedaljer i prisskåpet – däribland sex guld från VM samt det olympiska guldet från 2018.

HÄR ÄR USA:S VM-TRUPP

Målvakter

Aerin Frankel – PWHL Boston
Nicole Hensey – PWHL Minnesota
Gwyneth Philips – Northeastern University

Backar

Cayla Barnes – Ohio State University
Caroline Harvey – University of Wisconsin
Savannah Harmon – PWHL Ottawa
Rory Guilday – Cornell University
Megan Keller – PWHL Boston
Haley Winn – Clarkson University
Sydney Morrow – Colgate University

Forwards

Hannah Bilka – Ohio State University
Alex Carpenter – PWHL New York
Taylor Heise – PWHL Minnesota
Kendall Coyne Schofield – PWHL Minnesota
Hilary Knight – PWHL Boston
Britta Curl – University of Wisconsin
Hayley Scamurra – PWHL Ottawa
Kelly Pannek – PWHL Minnesota
Grace Zumwinkle – PWHL Minnesota
Joy Dunne – Ohio State University
Tessa Janecke – Penn State University
Laila Edwards – University of Wisconsin
Abbey Murphy – University of Minnesota
Kirsten Simms – University of Wisconsin
Lacey Eden – University of Wisconsin

Fem starka namn som saknas i truppen 

 1. Abbey Levy (målvakt) – Skicklig målvakt med hög potential som var med i guldlaget förra året. Är numera en av PWHL:s främsta på positionen.
 2. Amanda Kessel (forward) – Extremt rutinerad forward som bland annat vunnit VM hela fyra gånger, men som inte spelat något den här säsongen.
 3. Maggie Scannell (forward) – Ses av många som landets kommande stjärna och har tagit medalj i tre raka Junior-VM där hon varje gång varit en av nyckelspelarna. Tar klivet över till collegeligan nästa säsong.
 4. Lee Stecklein (back) – Rutinerad back som vunnit hela sex VM-guld och som även har ett olympiskt guld på meritlistan. Är numera assisterande lagkapten i PWHL Minnesota.
 5. Abby Roque (forward) – Offensivt skicklig spelare som stod för nio poäng i VM förra året och som varit en av PWHL New Yorks främsta spelare den här säsongen.

 

USA:S SPELSCHEMA I GRUPPSPELET

4:e april
USA – Schweiz (01:00)

6:e april
Tjeckien – USA (01:00)

7:e april
USA – Finland (01:00)

9:e april
USA – Kanada (01:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här