Idag fortsätter vi uppsnacket inför morgondagens SHL-premiär. 

Efter en stundtals väldigt regnig sommar är det snart dags att kliva in i ishallarna igen för att följa SHL-lagens resa mot ett åtråvärt SM-guld. Växjö går in i säsongen som regerande mästare men det finns flera lag som såhär på förhand ses som utmanare om titeln. Under gårdagen inledde vi vår förhandstitt på de olika lagen – med extra fokus på de potentiella landslagsspelarna som finns – och idag fortsätter vi genom att titta lite extra på ytterligare fem lag.

Här är lagen i SHL säsongen 2023/24 – del 2

Leksand

Placering förra säsongen: 8:a, utslagna i åttondelsfinal mot Rögle
Tre starka värvningar inför säsongen: Max Véronneau (San Jose Barracuda), Eddie Larsson (HIFK) och Lukas Vejdemo (Djurgården)
Tre tunga förluster inför säsongen: Lian Bichsel (Dallas Stars), Mikael Ruohomaa (Modo) och Jonas Ahnelöv (klubb ej klar)
Landslagskollen: Rent historiskt har Leksand varit en klubb där det funnits en hel del landslagsspelare och man står sig relativt väl även den här säsongen. Bland namnen som sticker ut finns backklippan Anton Lindholm som varit med i VM de två senaste åren och som totalt varit med i tre världsmästerskap med Tre Kronor. I målet hittar vi Mantas Armalis som är en av Litauens främsta spelare och i offensiven finns det ett flertal utländska landslagsspelare. Den slovakiska duon Peter Cehlárik och Marek Hrivík sticker naturligtvis ut lite extra, båda spelarna var med i laget som tog OS-brons förra året och så sent som i våras var Hrivík lagkapten i VM-laget. Det är även på sin plats att lyfta fram lagkaptenen Patrik Zackrisson som tidigare spelat drygt 70 landskamper och som bland annat varit med i ett OS (2018).

Linköping

Placering förra säsongen: 12:a, missade slutspel
Tre starka värvningar inför säsongen: Arvid Aronsson (BIK Karlskoga), Remi Elie (Färjestad) och Taylor Leier (Straubing Tigers)
Tre tunga förluster inför säsongen: Craig Shira (Graz), Markus Hännikäinen (Adler Mannheim) och Elliot Ekmark (Almtuna)
Landslagskollen: För några år sedan var Linköping mest förknippat med att landslagsveteranen Magnus Johansson spelade i klubben men efter att han gick i pension har det inte funnits en lika tydlig koppling till Tre Kronor. Därmed inte sagt att det saknas landslagsrutin i laget, på backsidan hittar vi bland annat Oscar Fantenberg som spelat både OS och VM. Dessutom finns Linus Hultström som var med i OS förra året och hemmasonen Jonas Junland bidrar också med en hel del värdefull rutin. På backsidan hittar vi även talangen Mattias Hävelid som bland annat varit med i U18-VM två gånger och som redan hunnit spela några juniorlandskamper under sensommaren.

I offensiven finns det en del lovande spelare som på sikt kan bli aktuella för Tre Kronor, inte minst Filip Bystedt som gjorde väldigt bra ifrån sig i vinterns Junior-VM och som redan imponerat på San Jose som säkerligen kommer plocka över honom inom det närmaste året. Bland lagets forwards finns även den danske veteranen Patrick Russell som varit med i fyra VM och ungraren Vilmos Galló som i våras gjorde sitt andra VM i A-divisionen. Det är även på sin plats att nämna att laget såg ut att få värdefull förstärkning i form av den landslagsmeriterade forwarden Niklas Olausson, men tidigare under dagen bestämde han sig för att lämna klubben.

Luleå

Placering förra säsongen: 10:a, utslaget i kvartsfinal mot Växjö
Tre starka värvningar inför säsongen: Pontus Andreasson (Grand Rapids), Oscar Eklind (Brynäs) och Linus Omark (Genéve)
Tre tunga förluster inför säsongen: Linus Fröberg (TPS), Isac Brännström (HV71) och Julius Honka (Bern)
Landslagskollen: Trots att den senaste säsongen inte gick så bra som man hade hoppats finns det goda förutsättningar inför höstens äventyr och på senare år har Luleå blivit bra på att locka till sig landslagsmeriterade spelare. I defensiven kretsar en hel del kring Erik Gustafsson som bland annat har ett VM-guld på meritlistan och som nu får spännande uppbackning av talangen Ludvig Jansson som gjorde succé i JVM senast.

Även i offensiven finns det en hel del intressanta spelare som vet vad som krävs för att få representera landslaget, inte minst i profilen Linus Omark som är tillbaka på svensk mark och som spås vara en av SHL:s mest underhållande spelare den här vintern. Man hoppas även mycket på Mario Kempe (VM-spelare 2019,21) som missade en stor del av förra säsongen, samt nyförvärvet Pontus Andreasson som mycket väl kan bli aktuell för Tre Kronor i vinter. Överlag ser Luleås trupp väldigt stark ut och man borde ha goda chanser att göra bättre ifrån sig än förra säsongen.

Malmö

Placering förra säsongen: 14:e, missade slutspel, höll sig kvar via kvalspel mot Brynäs.
Tre starka värvningar inför säsongen: Alan Quine (Ontario Reign), Janne Kuokkanen (Fribourg) och Jakub Galvas (Rockford IceHogs)
Tre tunga förluster inför säsongen: Oliver Lauridsen (TPS), Carl Söderberg (slutar) och Marcus Sylvegård (Växjö)
Landslagskollen: Efter en minst sagt turbulent säsong där man var väldigt nära att åka ur högstaligan står nu Malmö inför en tuff utmaning. Som det lägst rankade laget, om man inte räknar nykomlingen Modo, får man direkt jobba i uppförsbacke och man får göra det utan flertalet tunga pjäser som tackat för sig. Inte minst den rutinerade forwarden Carl Söderberg som efter att ha spelat närmare 600 NHL-matcher samt vunnit ett VM-guld beslutat sig för att sluta. Det är även en tung förlust att tappa landslagsspelaren Marcus Sylvegård som var ett riktigt utropstecken förra säsongen.

De tunga tappen gör att backklippan Markus Lauridsen, med ett starkt VM tillsammans med Danmark, kommer få dra ett extra tungt lass. Det gäller även nyförvärvet Janne Kuokkanen som lämnat Alperna för Skåne och som anländer med mycket rutin och en väldigt fin säsong, där det bland annat blev tio landskamper, i ryggen. Ska Malmö lyckas nå slutspelet gäller det att 25-åringen levererar. Det finns även anledning att hålla ett extra öga på talangen Anton Wahlberg som gjorde ett fint U18-VM senast och som mycket väl kan ta en plats i vinterns trupp till Junior-VM som spelas på hemmaplan.

Modo

Placering förra säsongen: 1:a i Hockeyallsvenskan, seger i kvalet mot Djurgården
Tre starka värvningar inför säsongen: David Rundblad (Kärpät), Sam Vigneault (HV71) och Lassi Lehtinen (TPS)
Tre tunga förluster inför säsongen: Nick Halloran (Tappara), Marcus Vela (Banska Bystrica) och Daniel Mannberg (klubb ej klar)
Landslagskollen: Som nykomlingar i SHL är det svårt att locka till sig tunga namn med rutin från landslaget, men känslan är ändå att Modo gjort ett ganska bra jobb under “silly season”. Den tunga värvningen är naturligtvis att man förstärkt truppen i form av David Rundblad som spåddes bli landets nya stora backstjärna för ungefär 10-12 år sedan. Riktigt så blev det inte, men 32-åringen anländer trots allt till nykomlingen med en hel del värdefull rutin i ryggsäcken och en stanley cup-ring från 2015 på fingret.

På backsidan hittar vi även Kristians Rubins som varit med i Lettlands VM-trupp de tre senaste säsongerna och som senast kommer från en vinter i den nordamerikanska farmarligan. Man har även förstärkt offensiven i form av den finske landslagsmannen Mikael Ruohomaa samt kanadensaren Sam Vigneault som var fullständigt lysande senast (21/22) han spelade i klubben. När det kommer till svensk landslagsrutin är det ganska tunt men det finns gott om potential i målvakten Olle Eriksson Ek som tidigare varit med i två U18-VM och lika många juniorvärldsmästerskap. En hel del talar dock för att han får agera backup till Lassi Lehtinen som anländer till Ångermanland med 4 finska landskamper på meritlistan.

Imorgon släpps pucken i SHL och då tar vi även en titt på de fem sista lagen inför premiären. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här