Lagom till OS-hockeyn drar igång har VMishockey tagit ett snack med en av Danmarks nyckelspelare. 

Väntan har varit lång men 2022 är året då Danmark för första gången ställer upp med ett damlag i hockeyturneringen under ett olympiskt spel. Under de senaste åren har landet gjort stora framsteg och vi tog därför ett snack med forwarden Josefine Jakobsen, till vardags i Djurgården, för att se vad som gjort att man tagit det där sista klivet in i eliten – där ett lyckat kval säkrade biljetten till OS.

– Fler års hårt arbete först och främst. Men största nyckeln var nog sammanhållningen och att jobba tillsammans. Vår största styrka som lag. Vi hade underläge 2-0 i ”finalen” och krigade oss tillbaka, vi behövde en poäng och det var tillräckligt, säger Jakobsen till VMishockey några dagar innan premiären mot Kina.

“Bästa tiden i karriären”

Du har varit med om mycket i din karriär men nu står du inför ditt första OS, hur ska det bli att få vara med i det allra största mästerskapet? 
– Det ska bli jättekul. En stor ära och enorm stolthet att få representera Danmark vid ett OS. Det har varit ett stort mål sedan många år tillbaka och nu händer. Det är lite overkligt.

Tittar man på var dansk hockey var när du debuterade så verkar den ha tagit stora steg framåt, hur stor skillnad är det nu jämfört med i början av din landslagskarriär? 
– Jag tycker alltid vi har haft en bra stomme i landslaget även när jag debuterade. Största skillnaden från då och idag tror jag är erfarenhet samt flera spelare utomlands och sedan att vi har fått större resurser och mer stöttning från Danmarks ishockey union och även Team Danmark (Danmarks idrottsförbund).

2011-15 spenderade du i USA, hur mycket har den tiden präglat dig som spelare? 
– Otroligt mycket. Tiden i USA har format mig som både spelare och person. Innan jag åkte till USA var jag ganska blyg. Nu är jag mer öppen och känner mig mycket tryggare i mig själv. Den absolut bäste tiden i min karriär, fick jag chansen att åka igen hade jag gjort det. Det var väldig proffsigt och träningarna och matcherna var på en riktig hög nivå och allt runtomkring var professionellt. Du var tvungen att prestera hela tiden.

Precis som inför förra sommarens OS i Tokyo har mycket av försnacket handlat om Corona, har du varit nervös för att själv bli sjuk och missa mästerskapet? 
– Det klart jag har. Hade jag sagt annat hade jag ljugit. Det har varit stressigt och nervöst upp till för lägret vi hade i Danmark. Men jag har försökt påverka och kontrollera det jag kunnat samt vara försiktig. Alla sitter i samma båt, men det klart det har varit jobbigt även mentalt. Det är nog min första och sista chans för att spela ett OS, det vill jag inte missa.

“Kan du åka skridskor som en galning så kan du komma långt”

Tack vare att flera spelare håller till i SDHL har den svenska publiken ganska bra koll på er, men finns det någon “doldis” som du tycker att vi ska ha koll på i det danska laget under OS? 
– Doldis vet jag inte. Men Cassandra Ropstock-Romme gjorde ett bra VM och höll oss inne i matcherna i Calgary. Sedan kan Sofia Skriver vara en liten joker. Annars vill jag framhäva laget. Vi står alltid upp för varandra på isen oavsett vad.

Sedan ett par år tillbaka är Peter Elander förbundskapten, hur skulle du beskriva hans tränarstil? 
– Som tränare är han väldig rak och ärlig, kan vara hård men på ett positivt sätt. Han ställer stora krav till sig själv och alla ledare och spelare runtomkring. Han är väldig detalj orienterat, ser allt i minsta detalj. Som människa bryr han sig om personen och är väldig omtänksam, han ser inte bara hockeyspelaren utan människan bak också. Han är en världsman och påstår han vet allt, vi har oftast quiz eller en historielektion på ställen vi besöker. Allt handlar inte bara om hockey när vi har samlingar.

Ni har Sverige som en av motståndare i gruppspelet, är det speciellt att spela mot landet där du bott en tredjedel av ditt liv? 
– Speciellt vet jag inte, men det är klart jag vet vem de flesta av spelarna är då jag möter dom dagligen i SDHL, det är alltid kul att få möte Sverige. Men även fast jag bott i Sverige så många år så är Danmark mitt hem.

Det känns som att Danmark kan spela utan någon större press på sig i OS, men vad tycker du talar för att ni ändå ska kunna göra bra ifrån er och bli ett lag att räkna med?
– Vi spelar ingen tekniskt fin hockey, så ärlig kan jag vara. Vi har lyckats främst på hårt jobb och skridskoåkning. Kan du jobba hårt, åka skridskor som en galning och täcka skott så kan du komma långt, det är vi ett bevis på och därför vi har kommit till både A-VM och OS. Och som sagt så har vi ingen press, vi är underdogs och det gillar vi.

FAKTA: Josefine Jakobsen
Ålder: 30 år
Position: forward
Moderklubb: Aalborg IK
Nuvarande klubb: Djurgårdens IF
Statistik den här säsongen: 25 matcher, 19 poäng (5+14), 20 utvisningsminuter
Meriter: 3 SM-Guld (2010,2011,2017)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här