Den tjeckiske legendaren fortsätter att vara en never ending story. 

1988 var ett på många sätt historiskt år, då gjordes bland annat den första hjärttransplantationen i Sverige och vid de olympiska spelen i Seoul vann Ben Johnson den uppsnackade finalen på 100 meter mot fixstjärnan Carl Lewis. Det ingen visste då var att kanadensaren var dopad. Samma år gjorde en lovande ishockeyspelare debut i den tjeckoslovakiska ligan med Kladno. Spola fram bandet 35 år och samme spelare gör sig redo för nya matcher i samma liga och samma lag.

Det är ingen mindre än Jaromír Jágr som under gårdagen aviserade att han kommer att vara med i dagens ligapremiär när hans Kladno tar sig an Pardubice på hemmaplan.

– Ännu en hockeysäsong har börjat. Nu läste jag att jag spelade för Kladno i extraligan för första gången för 35 år sedan. Det var ett tag sedan. Men nervositeten, förväntan inför start… Det är fortfarande detsamma, skriver forwarden på sin instagram.

Den tjeckiske legendarens karriär har blivit något av en never ending story, redan 2008 ryktades det att Jágr höll på att varva ner i och med flytten till KHL men samma säsong gjorde han succé i VM och 2011 var forwarden tillbaka i NHL. Under de kommande sju åren skulle det bli spel i sex olika klubbar men när han lämnade Calgary var väl ändå karriären över – eller?

Jágr kände sig dock inte helt färdig utan återvände hem till sin hemstad Kladno som på den tiden hade sitt ishockeylag i andraligan och ungefär ett år senare hjälpte han klubben upp till högstadivisionen. Förra säsongen stod Jaromir för 14 poäng på 29 matcher och nu verkar det alltså som att 51-åringen är redo för fler matcher, även om det i nuläget är oklart om det blir spel hela säsongen.

 

FAKTA – DET HÄR ÄR JAROMÌR JAGR

Jaromír Jágr är en tjeckisk ishockeyspelare som draftades som nummer fem av Pittsburgh Penguins sommaren 1990 och redan några månader senare gjorde han debut i NHL. Under sin rookiesäsong stod forwarden för fina insatser och hade stor del i att Pittsburgh lyckades säkra Stanley Cup-bucklan. Man gjorde sedan om bedriften ett år senare och under resterande del av 90-talet rankades Jágr som en av världens bästa spelare. Vid hela fem tillfällen vann tjecken poängligan och tre gånger blev han utsedd till ligans mest värdefulla spelare.

2001 gick flyttlasset till Washington Capitals och senare även New York Rangers, där han bland annat stod för hela 124 poäng säsongen 05/06 och hade stor del i att Tjeckien tog hem ett OS-brons. Redan 1998 skapade han historia tillsammans med landslaget genom att vinna guldet vid OS i Nagano och under karriären blev det även två VM-guld (2005,10). Med sina 18 mästerskap, däribland fem OS, är Jágr utan tvekan tjeckisk ishockeys största spelare genom tiderna och han rankas även som en av världens främsta spelare efter att bland annat gjort smått otroliga 1921 poäng på 1733 grundseriematcher i NHL.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här