Grundserierna är fortfarande igång men VM kommer allt närmare. 

Så sent som förra helgen lyckades Tre Kronor vinna sin tredje raka turnering i Euro Hockey Tour men säsongens stora mål ligger fortfarande framför dem – VM i Finland och Lettland. Förra året blev det uttåg i kvartsfinalen mot Kanada men det har hänt en hel del sedan dess. Nu är det Sam Hallam som är förbundskapten och man hoppas att relationen med spelarna i NHL ska bli ännu bättre än tidigare. Något som väcker hopp om att Sverige ska kunna ställa ett starkt lag på banan när VM drar igång. En sak som kan tala till Tre Kronors fördel är att man numera har en assisterande manager i form av Josef Boumedienne som till vardags även är en av NHL-laget Columbus högsta scouter.

– Framför allt har jag koll på våra killar borta i Nordamerika. Jag scoutar dem, utvärderar dem och ger information till övriga ledarstaben. Hur de ser ut och vilka som kan tänkas vara tillgängliga till ett VM. Det ska vara killar som vill och är sugna, säger Boumedienne till SVT sport.

10 svenska stjärnor som riskerar att missa slutspelet i NHL

Gustav Nyquist, Columbus Blue Jackets

Ålder: 33 Position: forward Statistik 22/23: 48 matcher, 22 poäng (10+12)
Kommentar: Rutinerad forward som tog den långa vägen via collegeligan till AHL innan genombrottet i NHL med Detroit. Är inne på sin tionde säsong som ordinarie i världens bästa hockeyliga och har gjort bra ifrån sig under vintern, men en skada gör att han riskerar att missa resten av grundserien. Columbus ser dessutom ut att inte ta sig vidare till slutspelet vilket gör att Nyquists enda chans till mer spel den här säsongen vore att vara med i VM. Någon han tidigare varit vid tre tillfällen, där guldet 2018 är den största framgången.

Anton Forsberg, Ottawa Senators

Ålder: 30 år Position: målvakt Statistik 22/23: 28 matcher, 90.2%
Kommentar: Lämnade Sverige redan 2014 men det har varit en lång resa till att slå sig in på allvar i NHL. Är inne på sin fjärde klubb och i Ottawa tycks 30-åringen trivas bra, den här säsongen har han fått lika mycket speltid som stjärnan Cam Talbot och rent statistiskt skiljer det inte mycket mellan dem. Härnösandssonen är utan tvekan en kandidat till VM om kroppen orkar med ytterligare några matcher, speciellt eftersom Senators säsong ser ut att ta slut efter grundserien. Har faktiskt bara gjort två A-landskamper och borde därför vara sugen på att få göra sin VM-debut.

Lucas Raymond, Detroit Red Wings

Ålder: 20 år Position: forward Statistik 22/23: 50 matcher, 33 poäng (15+18)
Kommentar: Ung spelare som har potential att bli en stor stjärna i NHL och som är en viktig del i Detroits jakt på att åter bli en maktfaktor i ligan. Det finns dock en risk att man missar slutspelet och då skulle Raymond vara mer eller mindre given i VM-truppen, om han är intresserad vill säga. 20-åringen gjorde 57 poäng redan som rookie och kan, med lite tur, förbättra den noteringen ytterligare den här säsongen. Har gjort flera fina Junior-VM men väntar fortfarande på sin debut med Tre Kronor.

Filip Forsberg, Nashville Predators

Ålder: 28 år Position: forward Statistik 22/23: 50 matcher, 42 poäng (19+23)
Kommentar: Många av landets bästa spelare skulle kunna bli aktuella och Forsberg är utan tvekan en av dessa, för hans Nashville har haft en ganska tung grundserie och ligger för närvarande bara femma i sin division. För Forsberg har det däremot gått ganska bra och det här ser ut att bli en ny fin säsong, även om han inte varit lika målfarlig som förra vintern då det blev hela 42 mål i grundserien. Har tidigare varit med i två VM och ett World Cup, där VM-guldet 2018 sticker ut lite extra. I Nashville finns även backen Mattias Ekholm som förmodligen också skulle få ett samtal om klubben missar slutspelet och han har varit med i hela fem VM.

John Klingberg, Anaheim Ducks

Ålder: 30 år Position: back Statistik 22/23: 47 matcher, 20 poäng (7+13)
Kommentar: Efter åtta säsonger som firad stjärna i Dallas flyttade Klingberg till den amerikanska västkusten för spel i Anaheim men där har det gått lite tyngre. I nuläget finns det ingenting som talar för att laget kommer nå slutspelet så vill 30-åringen vinna något den här säsongen är Tre Kronor den enda chansen. Har för vana att ställa relativt ofta när landslaget ringer och ingår i en exklusiv skara som har dubbla VM-guld (2017,18).

Elias Pettersson, Vancouver Canucks

Ålder: 24 år Position: forward Statistik 22/23: 54 matcher, 71 poäng (27+44)
Kommentar: Är precis som Raymond en spelare med hög potential och kan med lite tur och fortsatt fin form komma upp på hundra poäng i grundserien, vilket naturligtvis vore en enastående bedrift. Så sent som inatt stod han för hela fem poäng i mötet med Philadelphia. Dessvärre går det tyngre för laget, man är bara sexa i sin division har har i nuläget hela 21 poäng upp till en slutspelsplats. Pettersson vore en drömförstärkning till Tre Kronor inför VM, han var med och tog guld redan under åren i Växjö och i sin senaste turnering (2019) noterades han för tio poäng på åtta matcher.

Rasmus Andersson, Calgary Flames

Ålder: 26 år Position: back Statistik 22/23: 52 matcher, 35 poäng (7+28)
Kommentar: Är konstigt nog något av en doldis för den svenska publiken eftersom han aldrig spelade i SHL utan tog steget från Hockeyallsvenskan till juniorligan OHL 2014, men nu är backen utan tvekan en stjärna i världens bästa ishockeyliga. Stod för 50 poäng i grundserien förra vintern och ser ut att kunna förbättra den siffran ytterligare den här säsongen, men det är långt ifrån klart att Calgary tar sig till slutspelet. Just nu är man i en het streckstrid mot rivalen Edmonton och mycket talar för att en av storklubbarna får avsluta säsongen tidigt. Blir det Flames så känns Andersson högaktuell att få göra landslagsdebut. I laget finns ytterligare tre svenskar (Backlund, Markström, Lindholm) som skulle kunna vara med i VM och samtliga har faktiskt varsitt guld sedan tidigare.

Erik Karlsson, San Jose Sharks

Ålder: 32 år Position: back Statistik 22/23: 56 matcher, 73 poäng (18+55)
Kommentar: Om Sam Hallam får drömma så skulle han kunna ställa upp i VM med ett riktigt starkt lag och rent hypotetiskt finns det faktiskt en chans att även världens bästa back är med i truppen. Karlssons San Jose har en väldigt tung säsong och ser ut att missa slutspel, men det är högst oklart om stjärnbacken skulle vilja förlänga säsongen med spel i VM. Något han faktiskt inte gjort sedan 2012.

Erik Gustafsson, Washington Capitals

Ålder: 30 år Position: back Statistik 22/23: 56 matcher, 33 poäng (7+26)
Kommentar: Det är ingen hemlighet att Washington haft en ganska tuff start på säsongen och risken finns att man missar slutspel, vilket vore en stor besvikelse. Lite i skymundan har Gustafsson gjort något av en succé under sin första säsong i klubben och det gör honom högaktuell för ett kommande VM. Stockholmaren har ett guld sedan tidigare (2018) och var ett av få glädjeämnen förra året då han stod för sju poäng på åtta matcher. Skulle Capitals missa slutspelet finns det även chans – om än liten – att få med stjärnan Nicklas Bäckström till VM vilket skulle ge honom en möjlighet att förlänga en säsong som varit väldigt kort för hans del.

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Ålder: 22 år Position: back Statistik 22/23: 52 matcher, 58 poäng (14+44)
Kommentar: Var en stor talang i Frölunda och spåddes en lysande framtid. Den är här. Nu är 22-åringen en av Sveriges största stjärnor och han är även Erik Karlssons största utmanare till priset som ligans bästa back. Håller på att bygga upp Buffalo till något bra men i nuläget ligger man utanför slutspelsplats vilket gör honom aktuell för VM. Så sent som förra året gjorde Dahlin VM-debut och då blev det hela sju poäng på åtta matcher, men för laget i stort gick det tungt så nu finns chans till revansch.

Jokern

Rickard Rakell, Pittsburgh Penguins

Ålder: 29 år Position: forward Statistik 22/23: 55 matcher, 39 poäng (21+18)
Kommentar: Här är det väldigt mycket som ska spela in om Rakell ska vara med i ett VM, för i nuläget ligger Pittsburgh på slutspelsplats men man har bara två poäng mer än sexan Washington. Det gör de kommande veckorna väldigt intressanta. Skulle laget missa slutspel vore Rakell en fin förstärkning till Tre Kronor, där han tidigare har presterat väldigt bra. Inte minst 2018 då han tog VM-guld och tog plats i turneringens Allstar team efter att ha gjort hela fjorton poäng.

Fem bubblare: Oskar Sundqvist (Detroit), Marcus Pettersson (Pittsburgh), Jonathan Berggren (Detroit), Victor Olofsson (Buffalo), Oliver Ekman-Larsson (Vancouver) 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.