En av VM:s största favoriter har fått en bra start på gruppspelet.

Efter ett par intensiva dagar var det under natten till fredagen dags för Kanada att kliva in i VM-hockeyns gruppspel. I den första matchen stod Finland för motståndet och det skulle bli en ganska tät match där förra årets silverlag fick bekänna färg. Finland öppnade matchen relativt bra men efter några minuter drog man på sig en utvisning och i det efterföljande powerplayspelet kunde Brianne Jenner sätta den kanadensiska ledningspucken.

I inledningen av andra perioden utökade Kanada till 2-0 men efter knappt fem minuters spel kunde Petra Nieminen få in en reducering och därmed skapa lite nerv i matchen. Lite senare i perioden fick Finland dubbla chanser att spela powerplay och därmed även kunna få in en kvitteringspuck men man lyckades inte ta vara på sina chanser och i slutskedet av perioden kunde istället Julia Gosling utöka den kanadensiska ledningen till 3-1.

Under den tredje perioden spelade Finland bra och man skapade flera bra lägen men Ann-Renee Desbiens stod för en väldigt bra insats i det kanadensiska målet och med knappt tre minuter kvar att spela kunde Ella Shelton spika slutresultatet till 4-1 när hon tog vara på ett bra läge i powerplay. Kanada vinner därmed matchen planenligt och även om Finland bjöd upp till dans så var segern rättvis och en av turneringens stora favoriter inleder därför gruppspelet med något av ett formbesked som visar att man bli att räkna med även i år.

– Vi behöver bara vara mer aggressiva defensivt men också mentalt. Under hela matchen finns det förmodligen ett par femminuterssegment där vi bara hade pucken i den offensiva zonen, vi såg ganska farliga ut. Vi har aldrig varit ett lag som brytt oss så mycket om vad motståndarna ska göra, våra tränare går in i detalj inför en match men vi delar inte så mycket med spelarna. Vi måste ordna upp vårat spel, så när vi gör det kommer vi skifta fokus mot nästa match mot Schweiz, sa förbundskaptenen Troy Ryan till IIHF.com efter slutsignalen.

Kanada – Finland: 4-1 (1-0,2-1,1-0)
1-0 Brianne Jenner (Lee Rattray, Shelton)
2-0 Emma Maltais (Spooner, Shelton)
2-1 Petra Nieminen (Karvinen, Tapani)
3-1 Julia Gosling (O’Neill, Serdachny)
4-1 Ella Shelton (Bell)
Skott: 36-33 (14-9,13-9,9-15)
Utvisningsminuter: 12-8