Ett högintressant lag ska försvara de svenska färgerna i U18-VM. 

Om ett par dagar inleder Juniorkronorna sitt VM i Kanada och om några veckor är det dags för några av landets mest lovande spelare på damsidan att vara med i U18-VM, som går av stapeln i Östersund. I dagarna har förbundskaptenen Andreas Karlsson presenterat truppen som ska försvara de svenska färgerna och det är ett högintressant lag som byggt ihop.

Supertalangen uttagen

I alla juniorlag finns det talanger, i en hel del riktigt lovande spelare och sen finns det vissa lag som har en supertalang bland sig. Det har Småkronorna i form av Mira Jungåker som tippas bli en av lagets nyckelspelare i mästerskapet. 17-åringen debuterade i SDHL redan säsongen 19/20, förra säsongen var hon en av Småkronornas bästa spelare i U18-VM och under hösten har backen fått chansen att göra sina första matcher i A-landslaget.

– Klart att hon blir viktig, vi har alla sett hur duktig hon har varit där borta. Samtidigt är det ett lagspel och alla pusselbitarna är viktiga. Men det är inget snack om att hon är en väldigt viktig back, säger förbundskaptenen Andreas Karlsson till SVT sport.

Rutinerade talanger

Jämför man med laget som föll i bronsmatchen senast U18-VM spelades så finns det en hel del bekanta ansikten. Förutom Jungåker finns även backkollegan Jenna Rautio med i truppen och 16-åringen har minst lika hög potential som sin lagkamrat från HV71. På backsidan. finner vi även Olivia Sohrner som hade en något undanskymd roll förra säsongen men som förväntas få mer utrymme att briljera den här gången, mycket tack vare sin fina inledning på säsongen i Djurgården.

Ska mästerskapet bli lyckat gäller det även att offensiven fungerar och där väntas Mira Markström dra ett tungt lass. 17-åringen är redan relativt rutinerad och gör sitt tredje U18-VM, senast det begav sig noterades hon för fem poäng på sex matcher och i sina bästa stunder har talangen potential att vara en av mästerskapets främsta.

Bland de övriga förväntade nyckelspelarna finns Markströms lagkamrat i HV71, Hilda Svensson. 16-åringen slog tidigt igenom i Troja-Ljungby innan flytten till Växjös organisation men numera är det spel i högstaligan som gäller. Den här säsongen har inletts lovande i SDHL och forwarden har även gjort tre mål på lika många matcher med U18-landslaget.

Noterbart är att truppen som presenterats ska bantas inför mästerskapet, då ska en målvakt och en back tas bort. Vilka det blir vet vi inte än, det vi däremot vet är att Stella Lindell får rollen som lagkapten, 17-åringen som till vardags håller till i Brynäs organisation var med i U18-VM redan förra säsongen och är en spelare som det kan vara värt att hålla ett extra öga på under turneringens gång.

Det finns även anledning att titta lite extra på doldisen Emilia Bergeby Hallbeck, en av tre spelare som håller till i Frölunda. Den lovande 16-åringen har spenderat hela ungdomstiden på västkusten och debuterade i SDHL redan förra säsongen, men det är först under hösten som genombrottet kommit. På femton matcher har forwarden noterats för sju mål och hela 20 poäng, vilket är ett bra bevis på att formen är god. Nivån på division 1 är inte den bästa men Bergeby Hallbeck är en lovande spelare som kan bli något av en joker i VM.

HÄR ÄR HELA SMÅKRONORNAS VM-TRUPP

Målvakter

Felicia Frank, Brynäs
Lovisa Lundström, Luleå
Ida Henriksson, HA74

Backar

Mira Jungåker, HV71
Jenna Rautio, HV71
Emma Goding, Modo
Maja Ålenius, Brynäs
Linnea Natt och Dag, Djurgården
Astrid Lindeberg, Luleå
Thea Liodden, Linköping
Olivia Sohrner, Djurgården

Forwards

Stina Andersson, Björklöven
Mira Markström, HV71
Tilde Utbult, Frölunda
Mira Hallin, Modo
Hilda Svensson, HV71
Emilia Bergeby Hallbeck, Frölunda
Moa Gustafsson, Linköping
Emma Rehn, HV71
Sara Lindqvist, Luleå
Isabelle Leijonhielm, AIK
Ebba Hedqvist, Modo
Stella Lindell, Brynäs
Ella Hellman, Frölunda

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här