USA är tillbaka på hockeytronen.

Spola tillbaka klockan ett år och besvikelsen var stor i USA. Man hade precis åkt ut ur U18-VM efter att överraskande förlorat semifinalen mot Sverige och segern i bronsmatchen mot Finland var därför en klen tröst. Misslyckandet ansågs vara stort och siktet ställdes in på revansch. Nu har man fått den.

I finalen mot Tjeckien klev amerikanskorna ut och visade att man ville föra kommandot, något man skulle lyckas med. I en väldigt lyckad första period tog man först ledningen efter tio minuters spel innan Haley Box kunde utöka till 2-0. I slutet av andra perioden skapade Tjeckien lite nerv via Adela Sapovalivovas reduceringsmål i powerplay men den här matchen tillhörde USA.

I tredje perioden kunde Kassidy Carmichael utöka till 3-1 för att sedan även sätta 4-1 i powerplay vilket i praktiken säkrade guldmedaljen till USA, innan Ava Thomas kunde spika slutresultatet till 5-1 i tom bur. USA är därmed världsmästare efter en övertygande insats i finalen och en imponerande insats sett till hur hela mästerskapet utspelade sig.