Idag skulle det avgöras vilka de sista lagen blir som tar sig till kvartsfinal.

Idag var det dags att se vilka lag som skulle göra USA, Ryssland, Finland och Sverige sällskap i kvartsfinalerna och det bjöds inte på några större överraskningar. Lettland bjöd på bra motstånd i sin match men Danmark var snäppet vassare och i början av tredje perioden kunde Markus Lauridsen skicka danskarna till kvartsfinal genom sitt 3-2 mål. I samma match stod den lettiske forwarden Lauris Darzins för två mål och efter slutsignalen meddelade han att det är färdigspelat i landslaget.

I övrigt kan vi konstatera att Slovakien inte hade några större problem att ta sig vidare till kvartsfinal, Tyskland stod för en ganska slätstruken insats och när slutsignalen ljöd stod det 4-0 på resultattavlan. I matchen klev slovaken Peter Cechlárik fram lite extra, forwarden stod för ett mål och spelade fram till ytterligare ett. Något som gör att 26-åringen noterats för fyra poäng på lika många matcher.

Favoriten vidare

Det är ingen hemlighet att Kanada räknas som en av de största favoriterna i OS och de flesta trodde att Kina skulle bli något av ett träningspass innan kvartsfinalen mot Sverige. Riktigt så lätt blev det inte, de kinesiska spelarna (spetsat med nordamerikaner) stod för en stundtals bra insats och efter första perioden stod det “bara” 2-1 till Kanada. Ju längre matchen gick blev dock skillnaderna mellan lagen allt tydligare och en stark andra period kunde ta Kanada allt närmare en kvartsfinal, mycket tack vare Adam Tambellini som stod för två av lagets tre mål i perioden.

I matchens avslutande period kunde Kanada dra ner lite på tempot men man skulle ändå få in ytterligare ett par mål, därav ett genom fixstjärnan Eric Staal som ser ut att ha fått upp farten. Noterbart från matchen är att Kanada fortsätter att ge talangen Owen Power ett stort förtroende, den unge backen får mycket speltid och ser ut att vara redo att ta klivet in i världens bästa liga redan den här säsongen.

Miniskräll av Schweiz

Dagens på pappret mest öppna tillställning spelades mellan Tjeckien och Schweiz, där tjeckerna fick en drömstart med ett tidigt ledningsmål genom Lukas Klok. Schweiz visade dock på styrka och moral genom att både kvittera och ta ledningen innan första perioden var över. Även i andra perioden spelade Schweiz bra och med två nya mål kunde man sätta sig i en riktigt bra sits inför den avslutande delen av matchen. Tjeckien skapade visserligen en del spänning i form av Roman Cervenkas reducering till 2-4 men då återstod det bara fyra minuter och närmare än så skulle laget inte komma.

Att Schweiz slår ut Tjeckien får ses som något av en skräll, så sent som för ett par dagar sedan imponerade nämligen tjeckerna genom att besegra Ryssland efter förlängning i en match där man visade prov på ett väldigt bra spel i powerplay. Den rödvita segern gör att laget kommer ta sig an Finland i kvartsfinal, medan Tjeckien får packa resväskan.