De olympiska spelen ser ut att förlora sin stjärnglans. 

Det rådde minst sagt glädjescener när NHL i september gick ut med beskedet att man kommer släppa spelare från ligan att vara med i de kommande olympiska spelen i Kina, som äger rum i februari månad. Hockeypubliken skulle få chansen att se världens bästa spelare göra upp om ett olympiskt guld för första gången sedan 2014 men det fanns ett orosmoln på himlen. Ett stort orosmoln.

En skör tråd

Redan långt tidigare hade det spekulerats kring om NHL skulle släppa spelare till OS men vintern 2020 drog Coronaviruset in som en kall vind, inte minst i sportvärlden, och det skapade en del frågetecken. I höstas såg dock läget ut att börja ljusna men nu ser det plötsligt mörkare ut igen. De senaste veckorna har mängder av matcher ställts in och allt fler spelare ställer sig frågande till om man verkligen vill delta i OS. Stjärnglansen kring hockeyturneringen hänger därmed på en minst sagt skör tråd.

Allas lika värde?

De senaste dagarna har NHL gått ut med att det sker diskussioner med spelarfacket (NHLPA) och man hoppas komma till ett slutgiltigt beslut under de kommande dagarna. Samtidigt som NHL ser ut att stänga dörren till OS börjar en hel del fundera på varför man ska vara med överhuvudtaget, även spelare i Europa ser över riskerna med att delta och en del har ställt sig frågande till om stjärnorna i Nordamerika är mer värda än dem själva.

Det som talar för att spelare från Europa ändå kommer vara med är att problemet kring Corona varit betydligt mindre på kontinenten jämfört med i Nordamerika, SHL har exempelvis kunnat rulla på i stort sätt som planerat och ligan har redan gjort ett alternativt spelschema om spelare skulle bli uttagna till mästerskapet. Ingen vet säkert när NHL ger sitt slutgiltiga besked men mycket talar för att det blir innan jul – och en hel del talar för att det blir ett besked som gör att alla hockeyälskare får vänta ytterligare fyra år på att se världens bästa spelare i OS.

Tror du NHL släpper sina spelare till OS i Peking? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.