Idag har Juniorlandslaget chansen att förlänga sin vinstsvit i U18-VM. 

Efter en händelserik helg är det dags för damernas juniorlandslag att fortsätta gruppspelet i U18-VM och idag står Slovakien för motståndet. Sverige kommer senast från en väldigt lyckad premiär där Schweiz besegrades med 6-1 efter att tre olika spelare gjort två mål vardera, däribland Isabelle Leijonhielm (bilden) som inledde målskyttet med några minuter kvar att spela av den första perioden.

Inför dagens match har det inte kommit några nyheter om att förbundskaptenen Andreas Karlsson ska göra några större ändringar i laguppställningen, vilket skulle innebära att målvakten Maja Helge får chansen även mot Slovakien. 16-åringen stod för en bra insats i premiären mot Schweiz där hon 24 skott vilket är ett tecken på att den fina formen från inledningen av säsongen i Frölunda ser ut att hålla i sig.

Tre spelare som gjorde bra ifrån sig i premiären

  1. Hilda Svensson (forward) 
    Det var ingen större överraskning att Svensson skulle göra en bra premiär, 17-åringen är trots allt lagets största stjärna. I tredje perioden klev forwarden fram på ett fint sätt och stod för två mål som gjorde att segersiffrorna skenade iväg ytterligare, och mycket talar för att vi får se Svensson i målprotokollet även i eftermiddagens match.
  2. Mira Hallin (forward)
    Har inlett säsongen lovande hemma i Modo och visade sin klass i premiären, där hon stod för två av lagets mål. Noterades även för en assist och ser ut att ha tagit nya steg framåt jämfört med förra årets turnering.
  3. Ebba Hedqvist (forward)
    Hade en väldigt lyckad premiär och var inblandad i det mesta offensiv väg, inte minst fyra av lagets mål. Var bra i U18-VM redan förra året och ser ännu vassare ut den här gången. Har visat varför hon även spelar i Damkronorna.

Motståndarkollen

Medan Sverige fick en drömstart på gruppspelet hade Slovakien en betydligt tyngre premiär. I mötet mot USA hade man svårt att komma till något offensivt spel och när slutsignalen ljöd stod det 1-7 på resultattavlan. Man fick därmed sämsta möjliga start på turneringen, även om det knappast var troligt att man skulle vinna premiären.

Det är dock värt att poängtera att Slovakien tog ledningen genom Alica Jurikova och att man fortfarande ledde en bra bit in i andra perioden innan USA fick upp farten på allvar. I övrigt kommer Slovakien in i turneringen med relativt låga förväntningar på sig men man har ändå väldigt många ögon på sig och det beror på en spelare – Nela Lopunasova. Supertalangen från Zilina gjorde stor succé redan förra året och stod bland annat för ett så kallat lacrossemål som fick stor uppmärksamhet internationellt.

Forwarden noterades för hela nio mål vilket var extra imponerande med tanke på att hon bara var fjorton år gammal. Nu, ett år senare, har Lopusanova tagit steget till en amerikansk juniorliga och även om det gick tungt i premiären är det här en spelare att hålla ett extra öga på. Har potential att bli en riktig världstjärna.

Matchen börjar 16:00 och kan ses på SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här