Det blev en riktig rysare när Småkronornas VM-öde skulle avgöras.

Efter att ha vunnit mötet i gruppspelet gällde Sverige som knapp favorit inför lördagens semifinal i U18-VM mot Finland, men det skulle visa sig bli långt ifrån en lätt uppgift för de svenska spelarna. Den första perioden blev en jämn historia mellan två lag som var medvetna om vad ett misstag skulle kunna kosta, och just därför blev semifinalen långt ifrån en målfest.

Poängkungen klev fram

Matchens första mål kom först några minuter in i andra perioden när Otto Stenberg passade på att göra sitt första VM-mål, assisterad av Oskar Pettersson. Småkronorna lyckades hålla ledningen en bra bit in i tredje perioden och såg ut att ha segern i sikte, men med knappt fem minuter kvar att spela kvitterade Finland genom Jani Nyman som överlistade Hugo Hävelid i det svenska målet. Förlängningen närmade sig men en sen finsk utvisning gav Sverige en chans att avsluta matchen i powerplay och med endast 32 sekunder kvar att spela kunde Jonathan Lekkerimäki bli stor hjälte, med sitt fjärde mål i mästerskapet sköt han Småkronorna till final och befäste i samma stund sin andraplats i poängligan.

Finland stod för en på många sätt fin insats och hade inte Hävelid storspelat i det svenska målet hade matchen förmodligen slutat på ett helt annat sätt. Istället för final får Finland sikta in sig på att spela hem ett brons, något man misslyckade med i senaste VM:et.

Sverige – Finland: 2-1 (0-0,1-0,1-1)
1-0, Otto Stenberg (O.Pettersson)
1-1, Jani Nyman (Laakso, Kiviharju)
2-1, Jonathan Lekkerimäki (Östlund, Öhgren)
Skott: 23-42
Utvisningsminuter: 6-8
Publik: ingen uppgift (Fanatec arena)

Favoriten till final

Segern gör att Sverige tar sig vidare till final där förhandsfavoriten USA står för motståndet. Amerikanerna hade inga större problem att hantera det motståndet i sin semifinal men det var faktiskt Tjeckien som tog ledningen genom poängkungen Jiri Kulich som visade att den fina formen var intakt. Efter sitt nionde mål i turneringen var det dessvärre slut på det roliga, USA svarade genom att göra fem mål i andra perioden innan Jimmy Snuggerud spikade slutresultatet till 6-1 en bit in i tredje akten.

Finalen mellan Sverige och USA spelas ikväll med start 18:30 och sänds på SVT Play.