Damkronorna stod inför en tuff uppgift under påskdagen.

Efter en intensiv start på VM var det under påskdagen dags för Damkronorna att spela sin tredje match på fyra dagar och den här gången med rivalen Finland som motståndare. Sverige gick in i matchen med en seger och en förlust medan Finland vunnit sina två inledande matcher, bland annat den mot Frankrike där slutresultatet blev hela 14-1.

En tät inledning

I jämförelse med både Tyskland och Ungern var dagens motståndare den på pappret tuffaste och under inledningen av matchen kunde man se att Finland kom in med ett stort självförtroende, pressen var hög och de svenska spelarna fick ont om tid i sin speluppbyggnadsfas. Några minuter in i matchen började spelet jämna ut sig en aning och Sverige stod upp på ett bra sätt, men det höga tempot gjorde att det var ont om klara målchanser för båda lagen.

Ungefär halvvägs in i första perioden skapade Finland ett fint läge genom Noora Tuulus och strax efteråt hade Sverige ett dubbelläge men där den täta trafiken framför mål gjorde det mer eller mindre omöjligt att få in pucken. Överlag hade Finland ett litet spelmässigt övertag men Sara Grahn stod för en stabil start på matchen vilket gjorde att det fortsatt var mållöst efter en spelad period.

Debutanten visar vägen

Efter en tät och jämn inledning på matchen fick Damkronorna en riktig drömstart på andra perioden när Hanna Thuvik kunde göra en dragning förbi en back för att sedan placera in pucken bakom Anni Keisala i det finska målet. Målet var Thuviks första i turneringen och därmed även hennes första VM-mål i karriären eftersom hon endast var med som reserv förra året.

Målet gjorde att Finland behövde höja tempot en aning för att kunna få till en kvittering och man skapade en hel del chanser, dock utan att få utdelning. Istället blev även nästa mål svenskt när Mira Jungåker kunde utöka ledningen i powerplay med ett välplacerat handledsskott.

Imponerande vändning säkrade en finsk seger

Efter en inledning på matchen som rent resultatmässigt inte varit bra fanns det bara en plan hos Finland – full fart framåt. Laget inledde den tredje perioden i ett högt tempo med en intensiv press och det skulle ge resultat efter knappt fyra minuters spel när Viivi Vainikka kunde styra in ett skott från Sanni Rantala vilket höjde spänningsnivån rejält. Målet gav de finska spelarna extra energi och kort efter reduceringen fick man chansen att spela powerplay, väl där kunde Luleåspelaren Ronja Savolainen ordna reduceringen med ett väldigt fint skott som överlistade lagkamraten Sara Grahn. Noterbart i läget var att även de båda framspelarna till vardags håller till i Luleå.

Två snabba mål gjorde att Finland kom in i det spelet man hanterar allra bäst, med ett högt tempo som gång på gång gjorde att de svenska spelarna hamnade på efterkälken. Ett par minuter efter Savolainens kvittering skulle Finland lyckas göra ytterligare ett mål, den gången genom Petra Nieminen, som gjorde att Damkronorna tappat 0-2 till 3-2 inom loppet av fyra minuter.

I slutet av den tredje perioden fick Finland chansen att spela fem minuters powerplay efter en tackling som Annie Silén gjort och det skulle visa sig bli en kostsam sådan, Ronja Savolainen tog sig in på mål på ett fint sätt och kunde få in sitt andra mål för kvällen vilket säkrade den finska segern. Slutresultatet skrivs till 4-2 vilket i praktiken säkrar Finlands gruppseger.

– Man vill gå ut och vara aktiv och fortsätta med alla de bra grejer som vi gjort i två perioder där vi verkligen har investerat i matchen, men tyvärr blir vi passiva och tar ett halv steg tillbaka istället, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT efter slutsignalen.

Finland vinner tillslut matchen helt rättvist, när man får ordning på spelet är det snudd på spelskillnad och förutom att göra fler mål vann man även skottstatistiken med övertygande 38-15. Damkronorna gör sin bästa match hittills i VM men det räckte inte för att ta poäng och nu väntar en viktig gruppavslutning mot Frankrike där seger krävs för att ta sig vidare till slutspelet.

Finland – Sverige: 4-2 (0-0,0-2,4-0)
0-1 Hanna Thuvik (Hjalmarsson)
0-2 Mira Jungåker (Kjellbin, Johansson)
1-2 Viivi Vainikka (Rantala,Tulus)
2-2 Ronja Savolainen (Nieminen, Tulus)
3-2 Petra Nieminen (Liikala, Vanhanen)
4-2 Ronja Savolainen (Tulus)
Skott: 38-15 (8-5,14-6,16-4)