Idag tar vi en titt på några av spelarna som övertygat hittills i Junior-VM. 

Med fyra händelserika kvartsfinaler bakom oss är det dags att blicka fram mot kommande matcher, men det finns även tid att ta en titt på spelare som imponerat hittills i turneringen. Ett Junior-VM är ofta mer intressant än ett mästerskap på seniornivå eftersom det är här man kan se kommande stjärnor som slår igenom. Nedan följer fem av spelarna som imponerat hittills, samt några som inte riktigt fått det att lossna.

Fem spelare som imponerat hittills i Junior-VM

Joakim Kemell (Finland)
Finland har snudd på gått som tåget hittills i Junior-VM och det är till stor del tack vare Kemell, som ser ut att ha lyckats bibehålla formen på ett bra sätt. I gruppspelet visade han prov på ett fint spel och i kvartsfinalen var 18-åringen direkt inblandad i två av lagets mål. Med sina elva poäng ligger Kemell delad tvåa i poängligan och det kan nog visa sig att Nashville gjorde ett riktigt kap när den unge finländaren valdes som nummer arton i sommarens draft.

Emil Andrae (Sverige) 
På förhand snackades det om spelare som Lekkerimäki, Lysell och Rosén men hittills har den trion blivit överglänst av sin lagkapten som verkligen imponerat. Backen som spelade allsvensk hockey förra säsongen har en spikrak utvecklingskurva och med sina åtta poäng är 20-åringens turneringens främsta på positionen. I kvartsfinalen mot Lettland fick Andrae en avgörande roll och ska Sverige nå final gäller det att Västervikssonen gör en bra insats även mot Finland.

Mason McTavish (Kanada)
Inför VM verkade alla överens – det här mästerskapet skulle tillhöra Connor Bedard. Hittills har supertalangen varit helt okej men det finns andra som övertygat ännu mer, inte minst lagkamraten McTavish som visat att han är en av världens främsta 19-åringar. Med sina fjorton poäng är forwarden i en relativt trygg förstaplats i poängligan och just nu talar en hel del för att han kan behålla den placeringen hela vägen ut.

Carter Mazur (USA) 
Det gick som bekant käpprätt åt skogen för USA i Junior-VM, förlusten mot Tjeckien kommer svida ett bra tag men det finns några glädjeämnen att ta med sig. Bland annat Carter Mazurs fina målsinne, den lovande forwarden stod för fem mål på lika många matcher varav ett kom i kvartsfinalen. Flera av lagets stjärnor lämnar turneringen med låga betyg men Mazur har ingenting att skämmas för.

Aatu Räty (Finland) 
Finland åkte till Kanada med ett starkt lag där Räty var tänkt som en av nyckelspelarna och hittills har 19-åringen lyckats hantera förväntningarna på ett bra sätt. Med sina nio poäng ligger forwarden delad trea i poängligan och utvecklingskurvan har varit imponerande sedan han draftades i andra rundan förra sommaren. Säsongen 21/22 var ett stort steg i rätt riktning och det ska bli väldigt intressant att se hur bra Räty kan vara i vinter.

Tre spelare som kan bättre

Simon Edvinsson (Sverige)
Det har pratats väldigt mycket om Edvinsson det senaste året och förväntningarna var minst sagt höga inför sommarens Junior-VM, men hittills har den lovande backen inte riktigt lyckats leverera. Det är inget snack om att 19-åringen har en skyhög potential som kan räcka till NHL-debut redan i höst, men spelet i turneringen har varit för ojämnt vilket säkerligen är frustrerande för talangen som senast kommer från en fin säsong i Frölunda. Lossnar det i semifinalen mot Finland?

Brad Lambert (Finland)
Här har vi en spelare som haft en intressant utveckling de senaste åren. Tyvärr i helt fel riktning. Efter fina insatser i U17-VM 19/20 höjdes förväntningarna på Lambert som tippades kunna bli Finlands nästa stora stjärna, men den här säsongen har han inte tagit några större steg framåt vilket gjorde att han tappade många placeringar i sommarens draft. Junior-VM skulle kunna bli ett tillfälle för revansch men hittills har han inte fått spelet att fungera, vilket är tråkigt att se. För det är inget snack om att Lambert har en skyhög potential.

Connor Bedard (Kanada)
På tal om skyhög potential. Alla experter har sagt att Bedard är killen att hålla koll på i Junior-VM och visst har 17-åringen varit bra, men jag tror det finns en del som förväntat sig ännu mer. Det här är trots allt spelaren som – om inget väldigt konstigt händer – kommer draftas som nummer ett i nästa sommars draft. Kanske blir semifinalen mot Tjeckien matchen där supertalangen får spelet att lossna på allvar?

Vilken spelare tycker du varit bäst i Junior-VM hittills? 

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här