Tjeckien har presenterat sin trupp till säsongens första turnering. 

Efter några intensiva veckor med spel i diverse klubbar är det dags för spelare runtomkring i Europa att göra sig redo för säsongens första turnering och precis som vanligt är det Finland och Karjala Tournament som står först på tur. Tidigare har vi konstaterat att Tre Kronor går in i turneringen med två debutanter på målvaktssidan men man kommer inte vara ensamma om att ha ett ungt målvaktspar.

I truppen som förbundskaptenen Radim Rulík presenterat har nämligen Tjeckien ett målvaktspar med en snittålder på 22 där det bara är Dominik Pavlat som spelat landskamper. Eller rättare sagt, 23-åringen har spelat en landskamp. Som tur var finns det mer rutin på andra positioner och Tjeckien åker till Karjala Tournament med ett överlag erfaret och namnkunnigt lag. Inte minst för den svenska hockeypubliken, det finns nämligen fyra spelare från SHL i truppen och ytterligare några med ett förflutet i svenska klubbar.

Tre intressanta namn i den tjeckiska truppen

Michael Spacek (Ambrí-Piotta)
En väldigt spelskicklig och offensiv lirare som håller toppklass i den schweiziska ligan. Lyckades aldrig slå sig in i NHL men har imponerat i Europa och gjorde bland annat succé i Frölunda säsongen 21/22 vilket resulterade i att han fick göra OS-debut. Har varit med i de tre senaste VM-turneringarna och kan mycket väl bli en nyckelspelare för landslaget den här säsongen.

Michal Repik – (Sparta Prag)
Har spelat några år i Nordamerika där det bland annat blev 72 matcher i NHL men är främst känd för sina insatser i Sparta Prag där han utvecklats till något av en ikon. Gör sin femte säsong som lagkapten och håller i sina bästa stunder riktigt hög klass, vilket han inte minst visat under hösten där han snittat en poäng per match. Stod för sju poäng senast det blev VM-spel (2019) och kan bli en spelare att se upp för under veckans matcher.

Petr Kodýtek (Ilves)
Är ett relativt nytt namn för den svenska publiken eftersom han spenderat hela karriären hemma i Tjeckien, men inför säsongen blev det en flytt till Finland och där har 25-åringen gjort succé. Har sina styrkor i det offensiva spelet och har spelat en hel del med landslaget men väntar fortfarande på att göra sin VM-debut. Kommer den i vår?

Publikfavoriten saknas

Samtidigt som Tjeckien presenterade sin trupp kunde man konstatera att ett tungt namn saknades. Efter många år som nyckelspelare i landslaget fanns inte Roman Cervenka med i truppen till Karjala Tournament vilket innebär att man går in i säsongen utan en av sina – på pappret – främsta spelare. 37-åringen var med och vann VM-guld redan 2010 och har sedan dess varit en av landslagets viktigaste spelare, inte minst våren 2022 då han hade stor del i att det blev VM-brons och där han dessutom utsågs till turneringens främsta forward.

Cervenka stod för nio poäng som lagkapten i VM så sent som i våras och är fortsatt en producerande spelare i den Schweiziska ligan så chansen (eller risken, beroende på hur man ser på saken) finns att vi får se 37-åringen i landslaget längre fram under säsongen.

 

HÄR ÄR TJECKIENS TRUPP TILL KARJALA TOURNAMENT

Målvakter

Jakub Málek (Ilves)
Dominik Pavlat (Plzén)

Backar

Tomas Dvorak (Pardubice)
Libor Zábranský (Ässät)
Jiri Ticharek (Kladno)
Ronald Knot (Liberec)
Jakub Galvas (Malmö)
Dominik Masin (Ilves)
Martin Jandus (Kärpät)
Filip Pyrochta (Boleslav)
Petr Zámorsky (Plzén)
Jan Kostalek (Pardubice)

Forwards

Tomas Filippi (Liberec)
Petr Kodýtek (Ilves)
Michal Repik (Sparta Prag)
Michael Spacek (Ambrí-Piotta)
Matej Stransky (Davos)
Radan Lenc (HV71)
Adam Kubik (Budejovice)
Pavel Kousal (Sparta Prag)
Daniel Vozenilek (Trinec)
Jakub Flek (Brno)
David Tomasek (Färjestad)
Jan Ordos (Budejovice)
Ondrej Kovarcik (Jukurit)

TJECKIENS SPELSCHEMA I KARJALA TOURNAMENT

9:e november
Sverige – Tjeckien (19:00)
11:e november
Finland – Tjeckien (16:00)
12:e november
Tjeckien – Schweiz (12:00)

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här