Finland har ställt in siktet mot VM-guldet.

Efter en lovande premiär följde Finland upp segern mot Norge med ytterligare en vinst, den gången med minsta möjliga marginal mot Lettland. Vissa frågetecken ställdes efter insatsen – är årets upplaga tillräckligt stark för att gå hela vägen?

Under måndagskvällen stod för första gången ett likvärdigt lag på andra sidan mittlinjen, USA skulle bjuda upp till kamp efter att också ha vunnit sina två inledande matcher och publiken i Tampere Deck Arena var beredda på att bevittna något alldeles extra. Vilket var precis vad som hände.

Guldspelarens uppvisning

Förutom att man drog på sig ett par onödiga utvisningar var kvällens inledande period perfekt från Finlands sida och med knappt tre minuter kvar att spela skulle man även ta ledningen genom fixstjärnan Mikael Granlund, assisterad av bland annat Sakari Manninen.

Just Manninen hade stor del i det överraskande OS-guldet för några månader sedan och visade ikväll att den fina formen håller i sig, i andra perioden spelade forwarden fram till ytterligare ett mål och satte dessutom ett på egen hand. När Mikko Lehtonen satte 4-0 några minuter senare såg det riktigt ljust ut för Finland.

Trots en hel del bra chanser dröjde det till matchens nästa sista minut innan USA kunde få till en reducering genom Alex Galchenyuk, men närmare än så skulle man inte komma utan Finland tar hem segern efter en riktigt fin insats. En insats som visar att laget har höga mål med det här mästerskapet.

Finland – USA: 4-1 (1-0,3-0,0-1)
1-0, Mikael Granlund (Manninen, Lehtonen)
2-0, Valtteri Filppula (Innala, Vatanen)
3-0, Sakari Manninen (Sallinen, Granlund)
4-0, Mikko Lehtonen (Hartikainen, Manninen)
4-1, Alex Galenchyuk (Hughes, Jones)
Skott: 25-30
Utvisningsminuter: 14-41