Värdlandet fick en smakstart på ishockey-VM 2022. 

Efter en stundtals strulig uppladdning inför VM där stjärnbacken Henri Jokiharju tvingades lämna laget på grund av corona ställdes en del frågetecken inför gårdagens premiär mot rivalen Norge. Efter en något tveksam inledning av matchen kunde man tillslut även ta vara på sina chanser, men det dröjde till slutet av första perioden innan man kunde ta ledningen genom Harri Pesonen.

Finsk effektivitet

I andra perioden försvarade sig Norge stundtals bra men Finland visade prov på fin effektivitet när två av lagets fjorton skott letade sig förbi den norska målvakten, och när Lasse Björninen utökade ledningen till 3-0 var segern i praktiken klar. I tredje perioden fortsatte Finland på den inslagna vägen och med ytterligare två mål kunde man vinna premiären med komfortabla 5-0. Norge hade kunnat få med sig ett bättre resultat men slarvade stundtals i egen zon vilket gav Finland flertalet fina chanser. Något man inte har råd med om man ska lyckas skrälla i VM. En stor del av segern kunde tillskrivas forwarden Toni Rajala som stod för ett mål och två assist, vilket gav både honom och laget en fin start på mästerskapet.

– Det var ganska häftigt, helt klart. 5-0 inför hemmapubliken och dessutom fick jag göra ett mål här i min hemstad. Visst var det ett viktigt mål att göra 2-0 och vi fick 3-0 där i andra perioden också, sa Rajala till IIHF.com efter slutsignalen.

MATCHFAKTA
Finland – Norge: 5-0 (1-0,2-0,2-0)
1-0, Harri Pesonen (Armia, Filppula)
2-0, Toni Rajala
3-0, Hannes Björninen (Anttila, Pokka)
4-0, Joel Armia (Vatanen, Rajala)
5-0, Jere Sallinen (Friman, Rajala)
Skott: 32-20
Utvisningsminuter: 32-36
Publik: 11413 (Nokia arena)

Finlands äventyr rullar vidare redan idag då Lettland står för motståndet, för Norges del väntar en dags återhämtning innan morgondagens möte mot Storbritannien. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.