Finlands trupp Hockey-VM 2021

Ta del av Finlands trupp Hockey-VM 2021 hos oss! Hockeysäsongen närmar sig visserligen sitt slut, men en av de största höjdpunkterna står fortfarande för dörren – Hockey VM 2021. Finland är ett av alla länder som åker till mästerskapet med hopp om att lyckas ta medalj och i den här texten ger vi er läsare Finlands Hockey-VM 2021 Trupp och lite information kring vårt östra grannland.

Finlands Hockey-VM trupp

Finlands trupp i Hockey-VM 2021

Hur kommer Finlands trupp Hockey-VM 2021 att se ut? Rent traditionellt brukar Finland åka till Hockey-VM med en stark trupp och så blir det även den här gången. Vanligtvis brukar Finlands trupp kryddas med diverse spelare från NHL, men man har även en hel del skickliga spelare att välja bland från hemmaplan, som onekligen kan spetsa till Finlands laguppställning. Det återfinns dessutom några riktiga lirare i KHL, inte minst Markus Granlund som gjort succé under sin debutsäsong i ligan, och som definitivt skulle kunna komma med i Finlands trupp Hockey-VM 2021. De finska lejonen hoppas även mycket på Teemu Hartikainen som i sina bästa stunder är en av Europas främsta poängspelare, något han visat under stora delar av den här säsongen. Det är inget snack om att Finlands trupp till Hockey-VM 2021 åker till mästerskapet med en god chans att ta medalj. Finlands laguppställning håller en riktigt hög nivå, det kan man inte blunda för.

Nyheter om Finlands Hockey-VM 2021 trupp

De senaste åren har flertalet av landets bästa spelare valt att flytta över till den ryska proffsligan KHL men det finns fortfarande många duktiga spelare kvar på hemmaplan och flera av dessa får chansen i landslaget. En av spelarna som förbundsledningen hoppas extra mycket på är talangen Anton Lundell, som imponerat i HIFK Helsingfors och som var lagkapten när J20-landslaget vann brons i Junior-VM tidigare i januari. 19-åringen är draftad av Florida Panthers och mycket talar för att han kommer få chansen att visa upp sig på Nordamerikansk mark efter sommaren.

En topplacering för Finland i Hockey-VM 2021

Finland åker oftast till Hockey-VM med höga förväntningar på sig och så är det även den här gången, mycket tack vare att man har ett sammansvetsat lag där många fått chansen att spela ihop sig under en längre tid. Det är inte alltid en fördel att skeppa in NHL-spelare som knappt känner varandra. Med en stomme spelare från KHL-klubben Salavat Yualev Ufa så borde Finlands Hockey-VM trupp 2021 bli ett lag att räkna med i Hockey-VM 2021.

Finlands historik i Hockey-VM

Finland ses fortfarande som lillebror till Sverige rent historiskt men det är inget snack om att lejonen i öst kan blicka tillbaka på många fina insatser i Hockey-VM. Det skulle dock dröja till 1995 innan man lyckades fullt ut och ta hem guldet, efter att ha besegrat Tre Kronor i finalen. Sedan dess har det finska självförtroendet växt betydligt och 2011 lyckades man återigen gå hela vägen till finalen och även den här gången blev det seger mot Sverige. I sitt senaste VM, som spelades 2019 blev det också guld (seger i finalen mot Kanada) vilket gör att de finska lejonen åker till Hockey-VM 2021 som regerande världsmästare. Finlands Hockey-VM trupp 2021 lär hålla ruskigt vass kvalité och förväntningarna på Finlands spelare i Hockey-VM är höga.

Kända spelare i Finlands landslagshockey

Precis som Sverige och Tre Kronor har en klassisk duo i Mats Sundin och Peter Forsberg har Finland en minst lika klassisk duo i form av Teemu Selänne och Saku Koivu, som tidigare gjort underverk i Finlands laguppställning. Båda spelarna rankas som två av landets främsta genom tiderna och deras respektive meritlista är minst sagt imponerande. Selänne inledde sin karriär i NHL med att göra hela 76 mål och sedan rullade det bara på. Totalt blev det närmare 700 mål och över 1400 poäng i världens bästa liga där han även vann Stanley Cup 2007 efter att ha gjort 109 poäng (slutspelet inkluderat).

Även Saku Koivu lyckades väldigt bra borta i NHL, han vann visserligen aldrig Stanley Cup men spelade drygt tusen matcher och hade äran att vara lagkapten i klassiska Montréal Canadiens mellan 1999-2009. Sedan väntade fem säsonger som lagkamrat med Selänne i Anaheim. Koivu var med i Finlands trupp och tog det historiska VM-guldet 1995 och samlade även ihop ytterligare tre medaljer från VM, tillsammans med Selänne blev det dessutom inte mindre än tre brons och ett silver i OS.

Trots duons fina meriter och fantastiska statistik får dem stå i skuggan av en annan klassisk spelare – Jari Kurri. Forwarden, som hunnit fylla 60 år, hade en enastående karriär där han var som mest framgångsrik under 80-talet. Tillsammans med kedjekamraten Wayne Gretzky lyckades Kurri vinna Stanley Cup hela fem gånger och under sin tid tillsammans noterades finländaren för 100 poäng sex säsonger, varav fem i rad (83-87). Det blev visserligen “bara” silver i både VM och OS i den finska truppen, men i NHL är Kurri fortsatt sedd som en av de främsta och statistiken talar sitt tydliga språk – eller vad sägs om 1398 poäng på 1251 matcher?