Värdlandet har inlett ishockey-VM med dubbla segrar. 

Under fredagen drog Finland igång ishockey-VM på hemmaplan genom att göra en stabil och överlag bra insats i premiären mot Norge, vilket höjde förväntningarna inför resterande del av gruppspelet. Igår stod Lettland för motståndet och det skulle visa sig bli en långt ifrån lätt uppgift, detta trots att hemmalaget på förhand var stora favoriter.

Stjärnan – den räddande ängeln

Jämför med premiären stod Finland för en relativt blek insats och man hamnade tidigt i underläge när Rudolfs Balcers, till vardags i San Jose, kunde ge Lettland ledningen med sitt första mål i årets VM.  En ledning laget skulle hålla till halvvägs in i andra perioden när Sakari Manninen kunde kvittera, assisterad av Mikael Granlund och Mikko Lehtonen. Just Granlund anslöt till VM-laget kort inför premiären och stjärnan från Nashville skulle visa sig få en avgörande roll i den här matchen, för med mindre än tre minuter kvar att spela klev forwarden fram och satte 2-1 vilket även blev slutresultatet.

Finland har därmed inlett hemma-VM med dubbla segrar men gårdagens insats får kritik i finsk media och spelarna verkade långt ifrån nöjda med sitt egna spel och valde därför att lyfta fram motståndet mer efter slutsignalen.

De är ett bra lag, de försvarade sig riktigt bra, målvakterna spelade bra i båda näten och jag är bara glad att vi kunde få det där powerplay-målet på slutet, löd Valtteri Filppulas analys till IIHF.com. 

MATCHFAKTA
Lettland – Finland: 1-2 (1-0,0-1,0-1)
1-0, Rudolfs Balcers (Kenins)
1-1, Sakari Manninen (Granlund, Lehtonen)
1-2, Mikael Granlund (Lehtonen, Manninen)
Skott: 17-20
Utvisningsminuter: 6-4
Publik: 11483 (Nokia Arena)

Noterbart från matchen är att Finland gjorde båda sina mål i powerplay och i övrigt hade förtvivlat svårt att ta vara på sina chanser i fem mot fem, detta till viss del på grund av att det lettiska försvaret gjorde en väldigt bra insats. Gårdagens prestation borde ge Lettland lite hopp inför fortsättningen av gruppspelet och kanske lossnar det ordentligt i morgondagens möte mot Norge?

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.