Vägen tillbaka till toppen är lång för det svenska paralandslaget. 

Vintern 1994 var på många sätt en av de mest historiska för svensk hockey. Under de olympiska spelen i Lillehammer tog Tre Kronor sitt första OS-guld efter att ha besegrat Kanada i finalen och även i paralympics skulle Sverige skörda framgångar. Där blev det också guld efter att det svenska laget vunnit finalen mot värdlandet Norge med 1-0 och framtiden såg minst sagt ljus ut för sporten.

Under de kommande åren skulle det svenska kälkhockeylandslaget (numera säger man parahockey) fortsätta att vara ett av världens främsta, det blev bland annat brons i Salt Lake City 2002 men på senare tid har det gått betydligt tyngre. Vid de senaste olympiska spelen slutade Sverige sjua och i nuläget är långt ifrån säkert att vi får se landslaget i Peking om några månader.

Under helgen inleddes ett förkval i Östersund och det började väldigt bra för det svenska laget, i premiären besegrades Finland med hela 6-0 men det följdes sedan upp med förlust mot Tyskland. Gårdagens möte mot Polen inleddes på bästa vis, redan efter en kvart ledde Sverige med 3-0 och det blev tillslut seger med 6-0. Noterbart är att det polska laget bara hade ett par extra spelare i båset vilket gjorde att de inte orkade hela matchen ut och hade inte deras målvakt gjort flera fina räddningar så hade det mycket väl kunnat bli tvåsiffrigt.

Under veckan rullar turneringen på med nya matcher, imorgon tar sig Sverige an storfavoriten Kina som tidigare krossat Finland och som gjort en storsatsning inför att man ska stå som värd för de paralympiska spelen. Samtidigt kämpar det svenska förbundet med att rekrytera fler utövare till sporten.

– De har jättemycket utövare, de tränar två gånger om dagen året runt. De är i en egen division, säger förbundskaptenen Timo Lahtinen till SVT.

För att Sverige ska ta sig till Paralympics gäller det att lyckas i kvalet men först måste man sluta topp-3 i Östersund, något som är långt ifrån omöjligt men då krävs det en bra insats i den avslutande matchen som spelas mot Japan på onsdag.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här