Sportcheferna i NHL har varit väldigt aktiva de senaste dagarna.

Den senaste tiden har vi på vmishockey haft blicken vänd mot Nordamerika där många av klubbarna i NHL sett över sina trupper inför den avslutande delen på grundserien. Det här har varit sista chansen att förstärka laget innan fönstret stänger och många sportchefer, eller general managers som man säger där borta, har valt att ta tillfället i akt. Det har även påverkat en del landslag som hoppats få vissa spelare tillgängliga till VM, men som nu fått se samma spela bytas bort till något lag som ser ut att få en betydligt längre säsong.

Nedan tar vi en titt på tio av de tyngsta övergångarna den senaste tiden och däribland finns flera svenska spelare som fått packa resväskorna för nya äventyr.

Tio tunga värvningar under övergångsfönstret

John Klingberg, Anaheim Ducks – Minnesota Wild

Efter många år som firad stjärna och nyckelspelare i Dallas blev det en uppmärksammad flytt till Anaheim inför säsongen. Väl på plats på den amerikanska västkusten gick det dock lite tyngre och hans nya lag har inga som helst chanser att nå slutspelet. Därför kändes det kanske en smula skönt att Minnesota, tvåa i Central division, drog igång en affär där man får in svensken i utbyte mot två spelare och ett draftval som gäller 2025. Klingberg kommer därmed få chansen att spela i en utmanare till titeln och ser därför ut att vara långt ifrån en VM-trupp. En trupp han innan flytten var högaktuell för. Har tidigare varit med i flertalet mästerskap vilket resulterat i två VM-guld.

Max Domi, Chicago Blackhawks – Dallas Stars

Max Domi är fortfarande relativt ung (28 år) men har hunnit med väldigt mycket sedan NHL-debuten 2015. Var tänkt som en av spelarna som Arizona skulle bygga sin offensiv kring och det började väldigt bra men 2018 flyttade han till Montréal och två år senare blev det en ny flytt, den gången till Columbus. Sedan dess har det även blivit spel i Carolina och Chicago men nu är det Dallas som står på tur för forwarden som är son till den tidigare Torontofavoriten Tie Domi. Har bara spelat ett VM med Kanada, det skedde 2016, men då blev det guld. Var inför flytten aktuell för ett nytt mästerskap men nu väntar istället spel i ett av ligans starkaste lag, han flyttar faktiskt från divisionens jumbo till serieledare.

Patrick Kane, Chicago Blackhawks -> New York Rangers

Sett till rutin och meriter är det här den tyngsta värvningen i vinterns övergångsfönster. New York Rangers vill bli ett lag att räkna med i det kommande slutspelet och nu plockar man in en meriterad 34-åring som gjorde 92 poäng så sent som förra säsongen. På meritlistan finns bland annat hela tre Stanley cup-titlar från sina sexton säsonger i Chicago där han var assisterande lagkapten i totalt nio år. Stjärnforwarden har även tagit emot priset som ligans mest värdefulla spelare och säsongen 15/16 vann han poängligan. Det har dessutom blivit en del spel med landslaget vilket bland annat resulterat i ett OS-silver och ett VM-brons.

Dmitri Orlov, Washington Capitals -> Boston Bruins

Det vore en kraftig överdrift att kalla rysk hockey för en succé det senaste året, men medan problemen haglar på hemmaplan finns det fortsatt spelare som gör bra ifrån sig i NHL. Efter mer än tio år i Washington står det klart att Dmitri Orlov flyttar en bit västerut för att slutföra säsongen i Boston. Det blir därmed en flytt till ett av ligans just nu bästa lag och 31-åringen har inlett sin sejour i klubben genom att göra imponerande åtta poäng på de fyra första matcherna.

Jakub Vrana, Detroit Red Wings -> St Louis Blues

Det här är kanske ingen tung affär i ordets rätta bemärkelse men det skulle kunna visa sig bli en väldigt god sådan, om allt faller väl ut. Den här säsongen har mestadels spenderats i Detroits farmarlag men det är inget snack om att den spelskicklige tjecken har potential att lyckas. Säsongen 19/20 stod han för drygt femtio poäng i Washington och den efterföljande vintern stod han bland annat för elva poäng på lika matcher efter en uppmärksammad flytt till Detroit. Kan 27-åringen få bukt på sina skadeproblem har St Louis gjort ett riktigt kap. Har för vana att ställa upp när landslaget ringer och har varit med i VM tre gånger de senaste fyra åren.

Jonathan Quick, Los Angeles Kings -> Vegas Golden Knights

Vem har egentligen varit världens bästa målvakt på 2000-talet? Vissa anser Henrik Lundqvist, andra Tukka Rask eller kanske Andrei Vasilevsky men på den amerikanska västkusten har man höjt Jonathan Quick lite extra till skyarna. Sedan draften 2005 har den amerikanen vunnit två Stanley cup-titlar med Los Angeles King och 2012 blev han dessutom utsedd till slutspelets mest värdefulla spelare. Den här säsongen har det dock gått lite tyngre och för ett par dagar sedan bytte man bort 37-åringen till jumbon Columbus. Där hann det inte ens bli en match innan flyttlasset gick vidare till Vegas Golden Knights där Quick har flera duktiga målvakter att tampas mot. Förutom titlarna med Los Angeles har amerikanen varit med i två OS och ett World cup, där silvret från OS i Vancouver 2010 är den största bedriften men det var först fyra år senare som han fick förtroendet mellan stolparna.

Vladimir Tarasenko, St Louis Blues -> New York Rangers

New York Rangers slåss med näbbar och klor för att behålla sin slutspelsplats och de senaste veckorna har man förstärkt offensiven rejält. Förutom Kane har man även plockat in Vladimir Tarasenko som vunnit Stanley cup med St Louis och som samma säsong stod för 85 poäng, varav sjutton i slutspelet. Förutom framgångarna i sin tidigare klubb har stjärnforwarden varit med i totalt fyra mästerskap med Ryssland, där VM-silvret från 2015 är den största meriten.

Bo Horvat, Vancouver Canucks -> New York Islanders

Vancouver är inne i en vild jakt på att nå slutspelet men har förmodligen börjat inse att det kan komma bli en övermäktig utmaning. Trots det har man varit väldigt aktiva den senaste tiden men den största affären är något som fått fansen att bli upprörda – lagkaptenen Bo Horvat har skeppats till den amerikanska östkusten för spel i New York Islanders. 27-åringen har varit Canucks trogen sedan 2014 och är alltjämt lagets främsta målskytt den här gången men nu fortsätter karriären in the big apple. När det kommer till landslagsspel har stjärnforwarden varit med i ett VM (2018) och då blev det sju poäng på tio matcher men den gången föll Kanada mot rivalen USA i bronsmatchen.

Erik Gustafsson, Washington Capitals -> Toronto Maple Leafs

Lite i skymundan har Erik Gustafsson etablerat sig som en av landets främsta backar och det var något vi på nära håll kunde se i förra årets VM där han bland annat stod för sju poäng på åtta matcher. Den här vintern har backen varit en av Washingtons främsta spelare och nu har 30-åringen värvats till klassiska Toronto som ligger tvåa i Atlantic division. Därmed har klubben hela fem svenska spelare i truppen och ytterligare tre som spelat matcher tidigare under säsongen. Gustafsson har som mest gjort hela 60 poäng i grundserien (18/19) och på meritlistan är det VM-guldet 2018 som smäller högst.

Timo Meier, San Jose Sharks -> New Jersey Devils

Vi avslutar med en spelare vars senaste flytt skapat en del besvikelse hemma i Schweiz. Den här säsongen har forwarden nämligen varit glödhet i San Jose som ser ut att missa slutspelet och tidigare år har 26-åringen gärna ställt upp för landslaget vid ett liknande läge, bland annat så sent som förra våren då han stod för åtta poäng i VM. Flytten till New Jersey för några dagar sedan gör dock att det kommer bli slutspel och med tanke på att laget ligger tvåa i sin division talar en hel del för att man kommer få en väldigt lång säsong.

Svenskarna som bytt klubb det senaste dygnet

John Klingberg, Anaheim -> Minnesota
Rasmus Asplund, Buffalo -> Nashville
Gustav Rydahl, New York Rangers -> Colorado
Anton Blidh, Colorado -> New York Rangers
Jacob Peterson, Dallas -> San Jose
Arvid Henriksson, Montréal -> San Jose
Oskar Sundqvist, Detroit -> Minnesota

MER OM NHL: Finska stjärnan flyttar – inte längre aktuell för VM? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.