Ikväll inleds matchserien där ett SM-guld står på spel. 

Efter en lång säsong återstår det bara två lag i SDHL som har chansen att spela hem ett åtråvärt SM-guld och ikväll inleds finalserien mellan Luleå och Modo. De båda lagen har imponerat under såväl grundserie som slutspel och efter två högst intressanta semifinalserier är det nu dags att göra upp om guldet.

Luleås väg till finalen

Luleå gick in i säsongen som stor favorit efter att ha vunnit flera guld på rad och förväntningarna var därför väldigt höga. Grundserien blev i stort sett precis så som man trott på förhand, dominanten från norr visade sig bli väldigt svåra att slå och efter 36 omgångar stod man som seriesegrare – hela 23 poäng före tvåan.

En stor anledning till framgången i grundserien stavades Noora Tulus, den finska landslagsstjärnan stod för hela 61 poäng vilket var flest i ligan och hon var dessutom en av de bästa målgörarna. Främst av alla i den kategorin blev dock lagkamraten Petra Nieminen som noterades för 24 fullträffar fördelat över 33 matcher, vilket gjorde att hon vunnit skytteligan två säsonger i rad.

I slutspelet fick man en drömstart genom att besegra Leksand i tre raka matcher men i semifinalserien mot Frölunda fick man bekänna färg. Det blev visserligen tre raka segrar även där men nykomlingen från västkusten bjöd stundtals på bra motstånd och förlorade exempelvis bara med 0-1 i den första matchen. Segern med 6-1 i den tredje matchen visade dock skillnaderna mellan lagen och nu är Luleå framme i SM-final för sjätte gången i rad. Ett minst sagt imponerande facit.

LULEÅS INTERNA POÄNGLIGA

 1. Noora Tulus – 73 poäng (12 i slutspelet)
 2. Viivi Vainikka – 58 poäng (6 i slutspelet)
 3. Petra Nieminen – 54 poäng (9 i slutspelet)
 4. Emma Nordin – 50 poäng (7 i slutspelet)
 5. Jaycee Magwood – 43 poäng (4 i slutspelet)

Tre spelare att hålla ögonen på i Luleå

 1. Noora Tulus (forward). Grundseriens poängdrottning har även briljerat i slutspelet och mycket talar för att hon kommer ta hem poängligan sett över hela säsongen. 28-åringen håller toppklass inom det mesta och har framförallt ett väldigt fint spelsinne som gjort att hon tillhört det finska landslaget i snart tio år. Har förutom hela sex SM-guld även två olympiska bronsmedaljer på meritlistan.
 2. Sara Grahn (målvakt). I grundserien överglänstes faktiskt Grahn av Frida Axell men i slutspelet har den rutinerade målvakten visat sin klass. Blir en viktig pjäs i finalserien och har nu chansen att spela hem sitt femte SM-guld. Har inte spelat i Damkronorna den här säsongen men har tidigare varit med i hela elva VM och tre olympiska spel.
 3. Jenni Hiirikoski (back). Väldigt rutinerad back med ett fint spelsinne som under många år rankats som en av världens främsta på positionen. Har blivit utsedd till VM:s bästa back hela sju gånger, vilket säger en hel del om hennes nivå. Ser ut att ha hittat formen lagom till finalserien och är en väldigt viktig pusselbit i lagbygget.

Modos väg till finalen

Att Luleå skulle ta sig till final kändes ganska givet inför säsongen men det var nog betydligt färre som trodde att Modo skulle göra upp om guldet. Det blev visserligen ett guld 2012 men sedan dess har man bara lyckats nå final en gång (2014) och så sent som våren 2020 krävdes det kval för att hålla sig kvar i SDHL. De senaste tre säsongerna har man dock tagit steg i rätt riktning och nu är man bara tre segrar ifrån ett efterlängtat guld.

I grundserien spelade man mycket bättre än förra vintern och redan i grundserien visade man potential genom att “bara” förlora med uddamålet mot Luleå. Sedan stod man för flertalet fina insatser, bland annat hela 9-0 hemma mot AIK i början av oktober och i december lyckades man faktiskt besegra Luleå med 4-2 efter att ha gjort tre mål i den avslutande perioden. Trots det slutade man hela 23 poäng efter giganten men det räckte ändå till en fin andraplats som gjorde att Modo kunde gå in i slutspelet med en god känsla.

Väl där besegrade man SDE med 3-0 i en ganska tät matchserie och sedan imponerade man genom att vinna semifinalserien mot Brynäs, detta trots att det faktiskt blev förlust i den första matchen. Sedan vände man på steket genom att vinna två matcher hemma (den ena på straffar) innan det blev seger med 2-0 på hemmaplan i en match där Andreas Brändli vann matchen i matchen mot Brynäs stjärnmålvakt Klara Peslarova.

MODOS INTERNA POÄNGLIGA

 1. Lina Ljungblom – 55 poäng (9 i slutspelet)
 2. Adela Sapovalivova – 35 poäng (6 i slutspelet)
 3. Ebba Hedqvist – 31 poäng (5 i slutspelet)
 4. Wilma Sundin – 28 poäng (4 i slutspelet)
 5. Emma Seitz – 26 poäng (4 i slutspelet)

Tre spelare att hålla ögonen på i Modo

 1. Lina Ljungblom (forward). Föga överraskande ska man titta lite extra på Ljungblom som utan tvekan är en av säsongens främsta spelare, oavsett lag. 22-åringen imponerade i VM förra våren där hon stod för sju mål och känslan är att hennes utvecklingskurva fortsätter spikrakt uppåt. Har även gjort sju mål i SM-slutspelet och gör förmodligen sina sista matcher i Sverige innan det väntar en flytt till Montréal som valde henne i höstens PWHL-draft.
 2. Andrea Brändli (målvakt). Att 26-åringen från Schweiz var bra visste vi sedan tidigare men den här säsongen har Brändli tagit ytterligare ett steg framåt och nu är hon utan tvekan en av Europas främsta målvakter. Gör en succéartad premiär i SDHL och har briljerat under slutspelet. Blir en väldigt viktig spelare i jakt på ett efterlängtat guld.
 3. Adela Sapovalivova (forward). Modo har en av Europas bästa målvakter och en målskytt som håller hög klass, men man har även en av hela världens största talanger. Sapovalivova är bara 17 år gammal men har redan två VM-brons på meritlistan och den här vintern har hon visat att hon kan prestera även på svensk is. Har en skyhög potential och är trots sin ålder en av Modos viktigaste spelare, inte minst i offensiven.

 

SÅ SPELAS FINALSERIEN 

15:e mars
Modo – Luleå
17:e mars
Luleå – Modo
19:e mars
Luleå – Modo
22:e mars
Modo – Luleå
24:e mars
Luleå – Modo

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.