Årets Ishockey-VM ser ut att bli en riktig stjärnkavalkad. 

På förhand är det alltid svårt att veta hur många av de största stjärnorna från NHL som kan eller vill vara med i ett VM men årets upplaga ser ut att gå till historien som ett av de stjärntätaste världsmästerskapen på många år. Inte minst ur svensk synvinkel eftersom flertalet tunga namn valt att förstärka Tre Kronor till VM. Nedan kommer en liten genomgång med tio av de största stjärnorna som är med i turneringen.

10 stjärnor i Ishockey-VM 2024

Erik Karlsson (Sverige)

Vi börjar med den spelare som förmodligen är turneringens största stjärna, åtminstone om man tittar på meritlistan. 33-åringen har visserligen inte vunnit Stanley Cup eller VM men har vid hela tre tillfällen blivit utsedd till NHL:s främsta back och han ses fortfarande som en spelare som håller väldigt hög klass. Har gjort en fullt godkänt första säsong i Pittsburgh och kommer till VM med siktet inställt på att vinna sin första titel med landslaget.

Nico Hischier (Schweiz)

Rent historiskt brukar Schweiz ha lätt att locka sina stjärnor till VM och så ser det ut att bli den här gången. I en trupp med flertalet spelare från NHL är det Hischier som bidrar med mest stjärnglans, 25-åringen skrev historia när han draftades som nummer ett och har redan hunnit vara lagkapten i New Jersey i fyra år. Har som bäst gjort 87 poäng under en och samma säsong i NHL och ställer så gott som alltid upp när landslaget kallar.

Philipp Grubauer (Tyskland)

Tyskland åker precis som Schweiz till VM med ett på pappret starkt lag och där är det Grubauer som förmodligen blir den viktigaste spelaren. 32-åringen rankas som en av tysk hockeys främsta genom tiderna och har bland annat vunnit Stanley Cup med Washington. Målvakten har även haft flera starka säsonger i Colorado och nominerades för tre år sedan till priset som ligans främsta på sin position efter att ha hållit flest nollor i grundserien. Håller numera till i Seattle där succén uteblivit men är fortfarande en väldigt duktig spelare.

Connor Bedard (Kanada)

Han är inte riktigt på nivån som Karlsson eller Hischier men mycket talar för att supertalangen snart är där. 18-åringen har imponerat under sin första säsong i NHL och har allt som krävs för att bli en riktigt stor stjärna för sitt Chicago som förmodligen kommer erbjuda honom ett lång kontrakt så fort som möjligt. Har hela tre VM-guld på juniornivå och får nu chansen att göra sitt första mästerskap med Kanadas A-landslag.

Johnny Gaudreau (USA)

Här har vi en spelare som i sina bästa stunder är en av världens mest underhållande men som kanske inte riktigt kommit upp på sin högsta nivå det senaste året. Spelet har hackat en aning sedan flytten till Columbus men visade i Calgary att han var en riktig toppspelare i ligan. Gör sitt femte VM och är på jakt efter sitt första guld.

Mats Zuccarello Aasen (Norge)

Norsk hockeys största spelare är tillbaka i landslaget och det är naturligtvis roligt både för Norge och hela VM. 36-åringen har spelat i NHL mer än tio år och håller fortfarande en väldigt hög nivå, vilket han inte minst visat den här säsongen. Har ett spelsinne som få andra spelare i VM kan komma upp i och blir den spelaren som Norges offensiv kommer kretsa kring.

Juraj Slafkovsý (Slovakien)

Om Bedard är Kanadas framtid så är Slafkovský den slovakiska motsvarigheten. Rent spelmässigt är de inte lika varandra men 20-åringen är den spelare som Slovakien hoppas mest på och precis som Bedard valdes han som nummer ett i draften. Har sakta men säkert hittat rätt i NHL och har trots sin ålder redan en olympisk medalj på sin meritlista. Är den storväxte forwarden i form kan han mycket väl bli en av turneringens främsta spelare.

Victor Hedman (Sverige)

Precis som Erik Karlsson är det här en spelare som kan ses som en av VM:s allra största stjärnor. Har “bara” blivit utsedd till NHL:s främsta back vid ett tillfälle men har å andra sidan vunnit Stanley Cup två gånger och han har dessutom ett VM-guld på sin meritlista. 33-åringen från Örnsköldsvik är en av Tampa Bays största spelare genom tiderna och får en nyckelroll i Tre Kronor jakt på en guldmedalj.

Roman Cervenka (Tjeckien)

Här har vi den enda spelaren som inte håller till i NHL, men ser man till meriterna får Cervenka faktiskt räknas som en av de största stjärnorna. 38-åringen har i mer än tio år varit en av Europas främsta spelare och han är alltid bra i det Tjeckiska landslaget, vilket inte minst syntes för två år sedan då man tog brons efter att Cervenka vunnit poängligan. Har redan ett VM-guld på meritlistan och skulle säkert vilja kröna karriären med en ny titel på hemmaplan.

Luke Hughes (USA)

Om Karlsson och Hedman tillhör toppen av backar i NHL nu så kommer förmodligen Hughes snart vara på den nivån. 20-åringen har stundtals briljerat under sin första hela säsong i NHL och kommer vara en spelare som New Jersey bygger sitt lag kring. Har allt som krävs för att bli en av ligans främsta backar i många år framöver. Var med i VM redan för två år sedan och har siktet inställt på att vinna sin första mästerskapsmedalj.

Bubblare: Rasmus Dahlin (Sverige), Mikael Granlund (Finland), Michael Bunting (Kanada), Brady Tkachuk (USA) och Cole Caufield (USA)

 

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här