Det blev en händelserik natt i världens bästa hockeyliga. 

De senaste dagarna har säsongen i NHL nått en av sina höjdpunkter, den tiden på året då klubbarna börjar se sig om efter förstärkningar inför det kommande slutspelet. En mängd spelare har redan bytt klubb och den gångna natten blev ett flertal svenska stjärnor involverade i minst sagt stora affärer. Nedan kommer en summering på en händelserik natt.

Trotjänaren bortbytt

För flera svenska spelare innebar natten att man tvingas packa resväskorna och lämna sin klubb och stad för ett nytt äventyr, vilket i sig kan vara påfrestande. Än mer om man verkligen rotat sig i en stad och hela ens familj ser det som sitt hem. För vissa spelare är det ganska vanligt att flytta runt men för Mattias Ekholm sker det betydligt mer sällan, faktum är att backens senaste flytt var för elva år sedan då han lämnade Brynäs för spel i Nashville. Under de senaste tio åren har Ekholm etablerat sig som en av lagets främsta backar och 2017 hjälpte han laget att nå hela vägen till final där dock Pittsburgh blev en för svår motståndare.

Sedan samma år har Ekholm varit assisterande lagkapten och vida sedd som en av de mest trofasta spelarna vilket gör nattens flytt till Edmonton extra anmärkningsvärd. Anledningen till flytten är att klubbarna lyckats komma överens om en stor affär där Nashville förstärker sin trupp med Reid Schaefer och Tyson Barrie. Ekholms tid i Nashville slutar därmed 719 grundseriematcher, ytterligare 75 i slutspelet och sammanlagt 303 poäng.

Succébacken till topplaget

Samtidigt som Ekholm flyttar till ett lag på jakt efter en slutspelsplats finns det andra som gör ett större steg uppåt i tabellen. Det gäller inte minst Erik Gustafsson som lämnar Washington för spel i Toronto som ligger tvåa i Atlantic division, medan Capitals bara ligger sexa i sin division. Gustafsson har varit en av ganska få ljusglimtar i Washington den här säsongen och ligger på 38 poäng inför flytten till Kanada vilket gör honom till Torontos poängmässigt främsta back.

I samma veva som Gustafsson anländer till den anrika klubben tackar två andra svenskar för sig. Backen Rasmus Sandin är involverad i affären vilket skickar honom till den amerikanska huvudstaden och för Pierre Engvall väntar en flytt till New York Islanders.

Flyttkarusellen fortsätter – Johansson återvänder till Minnesota

Om Mattias Ekholm står inför en relativt ny upplevelse är det där med oväntade flytter något som Marcus Johansson börjat vänja sig vid. Sedan debuten i Washington 2010 har den svenske forwarden bytt klubb hela sex gånger och inatt var det dags igen. Den här gången lämnar han just Washington för att återvända till Minnesota, klubben han spelade i säsongen 20/21.

Det är inte bara Johansson som förstärker ett Minnesota i jakt på förstaplatsen i Western division, man värvar även in Gustaf Nyquist som därmed lämnar Columbus. Den rutinerade forwarden har haft en ganska tuff inledning på det nya året och ser ut att missa resten av grundserien. 33-åringen har tidigare även representerat San Jose men är mest känd för sina åtta säsonger i Detroit (2011-19).

Klubbikonen flyttar österut

Avslutningsvis kan vi konstatera att det inte bara är svenska spelare som tvingas packa resväskorna, det händer även spelare från andra länder. Nattens största rubrik skapades när det avslöjades att New York Rangers förstärker offensiven rejält – Patrick Kane är klar för spel i storklubben.

I affären byter Rangers bort två stycken draftval som, förhoppningsvis, ska göra att Chicago kan knyta till sig några lovande spelare de kommande åren. Att Kane flyttar till det stora äpplet innebär att han för första gången byter klubb sedan debuten i NHL 2007, om man inte räknar med lockouten till Schweiz för tio år sedan. Det innebär även att Chicago tappar en av sina främsta spelare genom tiderna. 34-åringen ligger med sina 1357 poäng tvåa i klubbens poängliga, endast Stan Mikita har lyckats samla ihop fler (1617) poäng.

Flytten innebär även att Kane återförenas med en av sina tidigare lagkamrater, mellan 2015-2019 var Artemi Panarin en av Blackhaws främsta spelare och numera är han en av New Yorks största stjärnor. I och med den här affären ökar Kane sina chanser att få spela slutspelet, Chicago ligger hopplöst sist i Central division medans Rangers är trea i Metropolitan.

GENOMGÅNG – SVENSKARNA SOM BYTT KLUBB SEDAN NYÅR

Linus Högberg – Philadelphia -> klubblös
Andreas Englund – Colorado -> Chicago
Fabian Zetterlund – New Jersey -> San Jose
Andreas Johnson – New Jersey -> San Jose
Marcus Johansson – Washington -> Minnesota
Rasmus Sandin – Toronto -> Washington
Pierre Engvall – Toronto -> New York Islanders
Erik Gustafsson – Washington -> Toronto
Mattias Ekholm – Nashville -> Edmonton
Gustaf Nyquist – Columbus -> Minnesota

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här