Trots gårdagens förlust har Tre Kronor fortfarande mycket att spela för.

Efter en minst sagt tung förlust i semifinalen mot det ryska laget har Tre Kronor chansen att ta en liten revansch genom att spela hem ett brons, men Slovakien står kvar som ett sista hinder och det kan visa sig bli en tuff utmaning. Laget var underskattat inför turneringen men har övertygat i flertalet matcher, kvartsfinalsegern mot USA visade att man ska ta dem på allvar och de stod upp på ett bra sätt även i semifinalen mot Finland. Precis som för Sverige blir dagens match en chans att ändå avsluta OS på ett bra sätt, så vi kan nog räkna med att de kommer vara motiverade. Det gäller inte minst supertalangen Juraj Slafkovsky som varit väldigt bra under turneringens gång och som faktiskt har chansen att ta hem skytteligan. Något som skulle vara en gigantisk skräll med tanke på att 17-åringen bara gjort ett mål på 21 matcher i den finska ligan den här säsongen.

Förutom att få chansen att spela hem ytterligare en medalj till Sverige blir dagens match ett tillfälle till revansch för Tre Kronor, för tolv år sedan åkte laget som regerande mästare till Vancouver och siktet var inställt på att försvara guldet från Turin. Spelare som Nicklas Lidström och Peter Forsberg skulle ha sin avskedsföreställning och när Finland besegrades med 3-0 i gruppfinalen såg det riktigt lovande ut. Sedan kom smällen. Kvartfinalen mot Slovakien blev en riktig rysare och trots en anstormning på slutet föll Sverige med uddamålet (3-4). En förlust som säkerligen fortfarande svider för spelarna som var med på den tiden.

Tre Kronors nycklar till seger

Precis som inför semifinalen mot det ryska laget borde fokus ligga på att hålla uppe koncentrationen i defensiven, ofta är det en bra spel i egen zon som bäddar för att även offensiven fungerar på ett framgångsrikt sätt. Just ordet koncentration var något som saknades i inledningen av andra perioden och då passade Ryssland på att ta ledningen, vilket satte Tre Kronor i en svår sits. Det misstaget får man inte göra om. Sedan är det naturligtvis att det svenska målvaktsspelet fortsätter att vara bra, Lars Johansson gjorde en i stort sett perfekt semifinal och kommer han (för det mesta talar för att han får chansen mellan stolparna) upp på en liknande nivå är mycket vunnet.

En annan viktig sak att tänka på inför matchen är att försöka skaka av sig gårdagen, att förlora en semifinal och gå miste om ett guld är tungt men Tre Kronor kan fortfarande avsluta turneringen med en seger och få åka hem med medaljer kring halsen. Det är värt att kämpa för.

STATISTIK INFÖR MATCHEN
Gjorda mål
Sverige – 13
Slovakien – 15
Insläppta mål
Sverige – 9
Slovakien – 12
Bästa poänggörare
Sverige – Lucas Wallmark, Anton Lander, Henrik Tömmernes & Jonathan Pudas, 5 poäng vardera
Slovakien – Juraj Slafkovsky, 5 poäng (5+0)
Bästa målvakten
Sverige – Lars Johansson, 96.2%
Slovakien – Patrik Rybár, 95.8%
Powerplay
Sverige – 23,81%
Slovakien – 0.00%
Boxplay 
Sverige – 73.33%
Slovakien – 82.35%

Matchen startar 14:10 och sänds på Kanal5, samt Discovery+. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.