En av NHL:s största profiler väljer att lägga skridskorna på hyllan. 

Under gårdagen lyfte vi fram tio veteraner som valt att förlänga karriären med ytterligare en säsong, men det finns även en hel del som tycker att det är dags för nya äventyr i livet. En av dessa är NHL-stjärnan Patrice Bergeron som aviserat att spelarkarriären är över, detta efter att ha vunnit mer än de flesta.

– Hur svårt det än är att skriva, så skriver jag det också med vetskap om hur välsignad och lycklig jag känner mig över att ha haft den karriär jag har haft och att jag har möjlighet att lämna spelet jag älskar på mina villkor. Det var inget lätt beslut jag tog. Men efter att ha lyssnat på min kropp och pratat med min familj, vet jag i mitt hjärta att det här är rätt tillfälle att gå bort från att spela det spel jag älskar, skriver Bergeron i ett avskedsbrev på Bostons hemsida.

Medlem i “Triple Gold Club”

Sett till åldern är det ingen större överraskning att Bergeron, som fyllde 38 år för ett par dagar sedan, väljer att avsluta karriären men sett till hans spel den gångna säsongen var det nog många som väntade sig att forwarden skulle förlänga karriären med ytterligare en säsong i världens bästa liga. Den gångna säsongen stod nämligen kanadensaren för fina 58 poäng i grundserien vilket gör att han nu lämnar ett stort tomrum i Bostons offensiv, men även i omklädningsrummet.

Bergeron draftades av Boston Bruins för nästan exakt tjugo år sedan och redan några månader senare blev det debut i klubben som hela NHL-karriären skulle spenderas i. Förutom en avstickare till Schweiz under strejken hösten 2012 var Bergeron Bruins trogen och redan 2006 blev han assisterande lagkapten, en roll han skulle ha fram till 2020 då han övertog lagkaptensrollen efter Zdeno Chara.

Med sina 1464 matcher är Bergeron tredje främst i klubbens historia och 1168 poäng räcker även till en tredjeplats i den totala poängligan, före legendarer som Phil Esposito och Bobby Orr. Under sina år i klubben fick han även vara med och vinna Stanley Cup 2011 och vid hela sex tillfällen blev kanadensaren utsedd till ligans främste defensiva forward. Ingen annan har fått utmärkelsen fler gånger.

Förutom alla priser i NHL har Bergeron varit med och vunnit flera tunga titlar med det kanadensiska landslaget, redan 2004 blev det VM-guld i Tjeckien och 2010 var han en del av det lag som lyckades vinna OS-guld på hemmaplan i Vancouver. En bedrift som sedan gjordes om fyra år senare. Landslagskarriären avslutades sedan 2016 med att göra sju poäng när Kanada vann World Cup vilket gör Bergeron till en av de mest framgångsrika kanadensiska spelarna genom tiderna.

Patrice Bergeron kommer ha en given plats i klubbens organisation om han själv vill och det kommer förmodligen inte dröja länge innan Boston Bruins annonserar att man kommer pensionera nummer 37 och hänga upp kanadensarens tröja i TD Garden.

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här