Det är dags att göra bokslut efter säsongens första turnering. 

Väntan har varit ovanligt kort eftersom säsongen 21/22 blev som den blev, men hösten har ändå känts lång innan det att Tre Kronor fick chansen att testa sina vingar för första gången. Det som gjorde Karjala Tournament extra intressant var att det var landslagets första turnering under ledning av den nye förbundskaptenen Sam Hallam.

Den svenska insatsen

Tre Kronor inledde säsongen med en trupp där samtliga spelare håller till i SHL och den visade sig så sig relativt väl mot det kommande motståndet. I premiären mot Tjeckien inledde man mediokert men en fin andra halva resulterade i seger med 4-1 och sedan lyckades man även besegra Schweiz men där krävdes det förlängning innan Jonathan Dahlén kunde säkra vinsten med sitt andra mål för dagen.

Den fina starten på turneringen gjorde gruppavslutningen mot Finland mindre intressant eftersom förstaplatsen redan var säkrad. En match mot rivalen i öst hettar dock alltid till och det blev tillslut en spännande tillställning där Tre Kronor stundtals bjöd på ett riktigt bra spel. Man såg ut att ha ett överläge efter två spelade perioder men i tredje akten stod Finland för tre mål vilket säkrade lika många poäng och man kunde därmed avsluta turneringen på topp.

Trots den avslutande förlusten får den svenska insatsen ses som god, flertalet spelare klev fram på ett lovande sätt och visade att Tre Kronor står starkt även om man bara skulle använda sig av förmågor från SHL. På målvaktssidan fick Marcus Högberg chansen i två matcher medan Joel Lassinantti fick nöja sig med att spela matchen mot Schweiz. Turneringen blev även ett lyckat första test för Sam Hallam som fått en bra start på sin tid som förbundskapten, vilket säkert kan ge lite arbetsro inför kommande utmaningar.

–  Det är en turnering och då är det klart man vill vinna den, och det gör vi. Vi ska försöka passa på att få feedback från spelarna. Organisatoriskt finns det säkert en hel del vi kan göra för att trimma det ännu mer, sa förbundskaptenen till SVT sport efter matchen mot Finland.

Utropstecknet

Det fanns ett flertal spelare som imponerade under säsongens första landslagsturnering, Finland hade en hel del problem men talangen Eetu Liukas stod för ett par fina insatser och målvakten Harri Säteri klev fram på ett imponerande sätt i lagets sista match. Tjeckien visade prov på en fin offensiv och forwarden Michael Spacek, till vardags i den Schweiziska ligan men med ett förflutet i Frölunda, var en av turneringens bästa spelare.

Den som sticker ut lite extra är dock en svensk, André Petersson. Forwarden klev in i turneringen med relativt låga förväntningar på sig men forwarden svarade genom att göra tre mål i premiären mot Tjeckien och sedan blev det ytterligare en fullträff mot Schweiz. När det var dags att lämna Åbo hade 32-åringen hjälpt Sverige till en gruppseger och han själv tog hem poängligan. Det får ses som en minst sagt övertygande prestation som gör att förbundskapten Hallam förmodligen kommer ha honom i åtanke längre fram under säsongen.

Besvikelsen

Samtidigt som vissa kan lämna Karjala med en god känsla finns det andra som förmodligen är ganska besvikna. Flertalet spelare lyckades inte prestera på den förväntade nivån och rent lagmässigt får man nog ändå säga att Finland var något av en besvikelse. De senaste åren har landslaget visat hög internationell klass men säsongens första turnering var långt ifrån lyckad. Det blev tillslut visserligen bara en poäng upp till gruppseger, men man inledde med en strafförlust mot Schweiz och i den efterföljande matchen vann Tjeckien med 5-2.

Segern i avslutningen mot rivalen Sverige blir plåster på såren men i stort tror jag många är besvikna med hur lejonen inlett säsongen. Som tur var återstår det en hel del tillfällen att slipa på formen innan det är dags för VM. Det är då man ska vara på topp.

Gammal är äldst

En ny säsong innebär att en hel del saker förändras. Det är ingen hemlighet att Ryssland inte längre finns med i Euro Hockey Tour, nu är det Schweiz som tagit över deras plats och det är naturligtvis en stor förändring. En sak är däremot som det alltid har varit – Andres Ambühl finns med i det Schweiziska laget. Den rutinerade forwarden gjorde VM-debut redan 2004 och har bland annat hunnit med att vara med i hela fem olympiska spel men är fortfarande en given spelare i landslaget.

Den evigt unge 39-åringen var en av lagets bästa spelare i sommarens VM och visade sin klass även i Karjala, i premiären stod forwarden för dubbla assist mot Finland och totalt noterades Ambühl för tre poäng under turneringens gång. En hel del talar för att vi kommer se mer av honom längre fram under säsongen.

Statistik från Karjala Tournament 

Tabellen 

  1. Sverige, 5 poäng (+1)
  2. Schweiz, 5 poäng (+1)
  3. Tjeckien, 4 poäng (-1)
  4. Finland, 4 poäng (-1)

Poängligan

  1. André Petersson (Sverige), 5 poäng (4+1)
  2. Michael Spacek (Tjeckien), 5 poäng (2+3)
  3. Radan Lenc (Tjeckien), 4 poäng (2+2)
  4. Filip Chlapik (Tjeckien), 4 poäng (1+3)
  5. Olle Alsing (Sverige), 3 poäng (1+2)
  6. Andres Ambühl (Schweiz), 3 poäng (1+2)
Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.