En av Sveriges största idrottsstjärnor har gjort ett uppmärksammat klubbyte. 

Under helgen släpptes nyheten att Erik Karlsson lämnar San Jose för spel i Pittsburgh Penguins i en affär som beskrivits som sommarens största i NHL. Den svenske stjärnbacken är därmed klart för sin tredje NHL-klubb sedan debuten i Ottawa 2009 och han står inför en hel del förändringar, inte minst geografiska eftersom han byter västkusten mot Pittsburgh som ligger drygt 350 mil österut.

Pittsburghkollen

Så vad är egentligen Pittsburgh känt för, förutom sitt ishockeylag? Staden är rent historiskt väldigt viktig för USA och spelade en extra stor roll under industrialiseringen vilket gör att den än idag kallas för “Steel city”. Därför är det lång ifrån ologiskt att stadens NFL-lag går under namnet Pittsburgh Steelers och just idag är det 90 år sedan klubben grundades. Steelers har vunnit Super Bowl vid sex tillfällen där den senaste triumfen kom 2008 då Arizona Cardinals besegrades med 27-23. Klubbens storhetstid var dock redan på 70-talet då man lyckades vinna mästerskapet hela fyra gånger.

Förutom sin idrott har Pittsburgh gjort sig ett namn tack vare en rad kulturella personer som blivit kända över hela världen. Bland dessa finns skådespelaren Michael Keaton, sångerskan Christian Aguilera och konstnären Andy Warhol.

Pittsburgh Penguins

Trots sin kultur och sitt amerikanska fotbollslag är det naturligtvis Pittsburgh Penguins som är det viktigaste för Erik Karlsson och han kommer till en av NHL:s mest framgångsrika klubbar på 2000-talet. Sedan 2009 har klubben vunnit Stanley Cup vid tre tillfällen och när man var som mest dominanta 2015-17 då man lyckades både vinna och försvara sin titel. De senaste åren har det dock gått en aning tyngre och den gångna säsongen misslyckandes man stort genom att inte ta sig till slutspelet. Precis som i många år räknas fortfarande Sidney Crosby som lagets största stjärna, kanadensaren har gjort mer än 1500 poäng i ligan och har bland annat vunnit Stanley Cup vid tre tillfällen. 36-åringen går in på sin 17:e säsong som lagkapten och stod för hela 93 poäng förra säsongen vilket är ett tydligt tecken på att han fortfarande håller hög klass.

Tre andra nyckelspelare i Pittsburgh

  1. Evgeni Malkin. Rutinerad forward som närmar sig 500 mål i ligan och som vunnit NHL:s poängliga vid två tillfällen. Har spelat alla sina 18:e NHL-säsonger i Pittsburgh och har förutom tre Stanley Cup titlar även dubbla VM-guld med Ryssland på meritlistan.
  2. Kris Letang. Trotjänare som är en av klubbens främsta backar genom tiderna och som tagit sig tillbaka till hockeyn efter att bland annat drabbats av stroke vid två tillfällen. Håller i sina bästa stunder riktigt hög klass och har precis som Malkin vunnit Stanley Cup tre gånger.
  3. Jake Guentzel. Viktig motor för lagets offensiv och kommer från en stark säsong där han bland annat vann den interna skytteligan. Stod för flest mål under slutspelet när Pittsburgh vann sin senaste titel men ser dessvärre ut att missa inledningen av säsongen på grund av en fotskada.

Tre legendarer i Pittsburgh

  1. Mario Lemieux. De flesta vidhåller att Gretzky är tidernas främsta spelare men det är många som tycker att Lemieux var minst lika bra och inte minst en betydligt mer underhållande spelare. Var en av världens främsta under hela 90-talet och vann bland annat poängligan vid hela sex tillfällen mellan 1988-1996. På meritlistan finns även två Stanley Cup-titlar (91,92) samt OS-guldet 2002. Gjorde ett flertal uppmärksammade comebacker på grund av sjukdom och är för evigt en av ishockeyns största genom tiderna.
  2. Jaromir Jágr. Efter att ha dominerat hemma i Tjeckoslovakien gjorde Jágr debut i Pittsburgh 1990 och sedan blev klubben aldrig densamma. Under de kommande elva åren skulle tjecken vara en av ligans största stjärnor och vid hela fem tillfällen vann han den totala poängligan. Säsongen 95/96 stod han för hela 149 poäng i grundserien och totalt blev det imponerande 1226 poäng på 946 matcher i klubben. Fortsatte sedan karriären i ytterligare åtta NHL-klubbar och spelade i den tjeckiska högstaligan så sent som förra säsongen – 51 år ung.
  3. Ron Francis. Är något bortglömd av dagens hockeypublik men har en lång och fin karriär bakom sig och var en av klubbens nyckelspelare under storhetstiden på 90-talet. Bland annat stod centern för hela 27 poäng när man vann Stanley Cup 1992. Gjorde totalt åtta säsonger i klubben (1991-98) och har gjort näst flest assist genom tiderna i NHL, hela 1249 stycken.

Fotnot: I Pittsburgh finns sedan tidigare fyra svenska spelare – Marcus Pettersson, Rickard Rakell, Alexander Nylander och Andreas Johnson. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här