Nu står det klart var den svenske stjärnbacken spelar i höst. 

Spekulationerna har varit många de senaste månaderna men under helgen släpptes nyheten om var Erik Karlsson spelas den kommande säsongen. Flertalet klubbar har visat ett konkret intresse för den svenske stjärnbacken och tillslut blev det Pittsburgh som drog det längsta strået. Karlsson lämnar därmed San Jose efter fem säsonger i klubben.

– Vi vill tacka Erik för vad han bidragit med i San Jose över de fyra senaste säsongerna och vi gratulerar honom till den remarkabla och historiska säsongen 2022-23. Vi önskar Erik, hans fru Melinda samt Harlow och Stellan (Karlssons barn, reds anm) allt det bästa i framtiden, säger Sharks general manager Mike Grier i ett uttalande på NHL:s hemsida.

En stor affär

Att värva en spelare av Karlssons kaliber är långt ifrån en enkel historia för ett NHL-lag och det blev väldigt tydligt när Pittsburgh presenterade sin nya stjärna. För att lyckas rekrytera svensken behövde man erbjuda både Mikael Granlund och Jan Rutta till San Jose, dessutom får klubben ta över Pittsburghs förstaval i den kommande NHL-draften. Som om det inte vore nog blandas även Montréal in i affären eftersom Pittsburgh behöver få ett större ekonomiskt utrymme att skriva kontraktet med Karlsson. Inte mindre än tre spelare tvingas lämna Penguins för spel i Montréal, däribland målvakten Casey DeSmith som stod närmare hälften av grundseriematcherna den gångna säsongen för att sedan vara USA:s förstaval under VM.

FAKTA KRING TREDJEN

Det här får Pittsburgh 

Erik Karlsson (back, Sverige)
Rem Pitlick (forward, USA)
Dillon Hamaliuk (forward, Kanada)
San Joses tredjeval i 2026 års draft

Det här får San Jose

Jan Rutta (back, Tjeckien)
Mikael Granlund (forward, Finland)
Mike Hoffman (back, forward)
Pittsburghs förstaval i 2024 års draft

Det här får Montréal

Casey DeSmith (målvakt, USA)
Jeff Petry (back, USA)
Nathan Légare (forward, Kanada)
Pittsburghs andraval i 2025 års draft

Pittsburghs kontrakt med Erik Karlsson sträcker sig över säsongen 2026/27 och svensken får en snittlön på 11.5 miljoner dollar per säsong. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.