Det blev ett tungt avslut på Sveriges äventyr i U18-VM.

Gårdagens bragd mot USA i semifinalen gjorde att Sverige skulle få spela sin första final sedan 2018 och precis som väntat stod Kanada för motståndet i den. Ett Kanada som stundtals hade bekymmer i sin semi mot Finland som man faktiskt låg under med 1-2 halvvägs in i den tredje perioden, innan man sedan lyckades kvittera och tvinga fram en förlängning där Alexandra Law blev stor matchhjälte.

En blytung start

Att Kanada faktiskt hade lite problem i sin semifinal kan ha tänt en gnista av hopp hos de svenska spelarna, men de blev snabbt varse att man stod inför en övermäktig motståndare. Redan efter fem minuters spel kunde Caitlin Kraemer ge Kanada ledningen och mindre än en minut senare utökade hon till 2-0 vilket direkt satte Sverige i en prekär sits. Nio minuter in i matchen gjorde Kanada ytterligare ett mål och när klockan stod på 10:01 utökade Piper Grimer till 4-0. Innan den första perioden skulle Kraemer hinna fullborda sitt hattrick och redan där var naturligtvis guldet säkrat.

I andra perioden fortsatte Kanada att styra och ställa ute på isen, man skapade mängder av chanser vilket även skulle synas uppe på resultattavlan. Åtta minuter in i perioden hade Kanada hunnit göra ytterligare tre mål och tyvärr – ur svensk synvinkel – hade ledningen faktiskt kunnat vara ännu större.

Under matchens avslutande tredjedel behövde Kanada inte ta ut sig nämnvärt, man kunde bevaka sin stora ledning men man skulle passa på att göra ytterligare två mål där Caitlin Kraemer kunde spika slutresultatet till 10-0 med sitt fjärde mål för kvällen. Resultatet säger det mesta – Kanada vinner guldet helt rättvist och det svenska laget lyckades inte stå för ytterligare en skräll.

Publik: 2700 (Östersund arena)

Tidigare under dagen stod USA för en stabil insats när man säkrade bronsmedaljen, mötet mot Finland blev aldrig riktigt spännande utan man kunde segla ifrån till en klar seger där Anabella Fanale kunde spika slutresultatet till 5-0 med ett par minuter kvar att spela. USA kan därmed åka hem med medaljer kring halsen medan Finland får nöja sig med en fjärdeplats. Under morgondagen kommer vi göra en längre sammanfattning av mästerskapet i stort, med extra fokus på den svenska insatsen.