Det bjöds på spänning när Kanada och Tjeckien gjorde upp om en semifinalplats.

På förhand sågs Kanada som stor favorit i kvartsfinalen mot Tjeckien men det skulle visa sig bli en väldigt svår utmaning. Tjeckerna fick en drömstart på matchen och kunde ta ledningen redan efter knappt åtta minuters spel genom Jakub Strancl och innan perioden var över skulle man även utöka till 0-2. Resultatet i pausen var därmed en överraskning men det var även lite i underkant eftersom tjeckerna dessutom missade en straff.

Underläget satte Kanada under press men i andra perioden höjde man sig ett snäpp och man skulle lyckas få in en reducering och med två minuter kvar att spela kom även kvitteringen genom Jake Furlong. Rent spelmässigt hade Kanada ett grepp om den tredje perioden men tjeckerna försvarade sig på ett bra sätt och när det såg ut som båda lagen gjorde sig redo för en förlängning kunde Tjeckien få in 2-3 när Stancl skickade iväg pucken som styrdes på en kanadensisk back vilket helt ställde Mathis Rousseau i det kanadensiska målet.

Tjeckien kunde försvara de avslutande sekunderna och när slutsignalen ljöd var skrällen ett faktum. Kanada – de regerande mästarna – är utslagna ur JVM och Tjeckien har för tredje året i rad tagit sig vidare till semifinal. Nederlaget är tungt för Kanada som därmed missar semifinal för första gången sedan 2019 och det är bara tredje gången på 2000-talet som man inte är med och spelar om medaljerna.

Kanada – Tjeckien: 2-3 (0-2,2-0,0-1)
0-1 Jakub Stancl (Rymon)
0-2 Tomas Cibulka (Kulich)
1-2 Matthew Wood (Cowan, Yager)
2-2 Jake Furlong (Poitras)
2-3 Jakub Stancl (Becher, Rymon)
Skott: 30-22 (7-9,11-7,12-6)
Utvisningsminuter: 0-2