Ikväll ska Damkronorna försöka ta sig vidare till semifinal i VM. 

Förlusten mot Tjeckien i gruppavslutningen gjorde att Damkronorna slutade tvåa i Grupp B vilket i sin tur gör att Kanada står för motståndet i kvällens kvartsfinal. Det är naturligtvis en väldigt svår utmaning för ett ung och på sina håll orutinerat svenskt lag som hade spelat i B-VM om inte Ryssland invaderat Ukraina.

Det svenska spelet har stundtals sett lovande ut och med Hanna Olsson i spetsen lyckades man ta tre raka segrar innan Tjeckien blev en för tuff motståndare. På backsidan har spelare som Maja Nylén Persson och talangen Mira Jungåker gjort bra ifrån sig samtidigt som Emma Söderberg fått störst förtroende mellan stolparna.

– Jag är väldigt glad att vi fick Kanada i kvartsfinal, för då har vi en mätsticka. Nu kan vi mäta vår prestation i OS med nu. Det kommer bli jättebra för oss. Ingenting är omöjligt. Det är en bra uppgift och vi kommer ta oss an den med våra förutsättningar och våra verktyg. Vi hoppas kunna ge Kanada en jävla match, säger Jessica Adolfsson till SVT.

Motståndarkollen

Kanadas väg till kvartsfinal har varit betydligt enklare än Damkronornas, laget inledde gruppspelet med att ta tre raka segrar vilket säkrade och även om det sedan blev förlust mot USA kan man gå in i kvällens match med ett stort självförtroende. I premiären mot Finland visade man klass genom att vinna med 4-1 och även mot Schweiz blev det seger med samma siffror efter att Sarah Fillier gjort två av målen. Forwarden som stod för åtta mål i OS toppar den interna poängligan efter att ha samlat ihop sju poäng vilket är två fler än fyra andra spelare i laget.

Att Kanada är en stor förhandsfavorit blir än mer tydligt om man tittar i historiken, lagens senaste mötte vann man nämligen med hela 11-0 och de på de tre senaste matcherna har Damkronorna bara lyckats producera ett mål. Samtidigt har Kanada gjort hela 26 mål vilket säger en hel del om hur stor skillnad det faktiskt är mellan lagen.

STATISTIK INFÖR MATCHEN 

Gjorda mål
Sverige – 12
Kanada – 19

Insläppta mål
Sverige – 10
Kanada – 7

Powerplay
Sverige – 28.57%
Kanada – 33.33%

Boxplay
Sverige – 76.47%
Kanada – 92.31%

Matchen startar 20:00 och kan ses på SVT. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här