Viktiga poäng stod på spel när Damkronorna avslutade gruppspelet i VM.

På pappret var dagens möte mot Tjeckien det tuffaste för Damkronorna i gruppspelet och det skulle visa sig bli en tuff utmaning. Sverige inledde dock matchen på ett ganska bra sätt där man skapade flera bra lägen men man lyckades inte få in pucken i första perioden. Efter pausvilan började Tjeckien komma in mer i spelet och knappt halvvägs in i matchen skulle man även ta ledningen genom Vendula Pribylova som kunde placering in pucken med ett fint dragskott.

Blågul ineffektivitet sänkte Sverige

Efter det tjeckiska ledningsmålet fick Sverige flertalet lägen att ordna en kvittering men den sista skärpan i avsluten saknades. Under de avslutande minuterna av den andra perioden fick man spela en hel del i powerplay och där såg spelet stundtals riktigt bra ut, men ofta blev det en passning för mycket och när man väl tog avslut lyckades man inte överlista Klara Peslarova i det tjeckiska målet.

I tredje perioden var det svenska siktet inställt på att få till en kvittering och man inledde genom att skapa ett par halvlägen men efter ett pucktapp kunde Tjeckien få till en omställning där ett fint avslut upp i nättaket av Natalie Mlynkova resulterade i 0-2. Målet satte Damkronorna i en svår sits där det helt plötsligt skulle krävas minst tre mål för att ta en seger, vilket fick förbundskapten Ulf Lundberg att ta ut målvakten med åtta minuter kvar att spela.

Att plocka ut sin målvakt är alltid en chansning och den här gången gick den inte hem, bara några sekunder efter att Emma Söderberg lämnat isen kunde Tjeckien vinna puck i egen zon innan Klara Hymlarova placerade in 0-3 i den tomma målburen. Efter målet, som blev matchens sista, kändes det som att Sverige började blicka fram mot den kommande kvartsfinalen där antingen USA eller Kanada kommer stå för motståndet.

Sverige – Tjeckien: 0-3 (0-0,0-1,0-2)
0-1, Vendula Pribylova (Neubauerova, Horalkova)
0-2, Natalie Mlynkova (Patkova, Horalkova)
0-3, Klara Hymlarova (Krizova)
Skott: 27-24 (9-3,11-13,7-8)
Utvisningsminuter: 6-6
Publik: 337 (Iscenter Nord)