Sakta men säkert närmar sig OS och idag inleder vi förhandssnacket inför mästerskapet. 

Samtidigt som de olympiska spelen är i full gång borta i Japan så finns det många som redan längtar till nästa höjdpunkt, det är bara några få månader kvar tills vinter-OS i Peking inleds och för hockeyns del kommer det bli speciellt. Det är nämligen första gången sedan 2014 som spelare från NHL får chansen att vara med igen och det gör naturligtvis att temperaturen höjs ordentligt.

Konkurrensen hos Tre Kronor är minst sagt hård och idag tar vi en titt på sju av de svenska målvakterna som gör upp om de åtråvärda biljetterna till Kina.

Favoriterna

Robin Lehner (Vegas Golden Knights)
Sett till statistiken är Lehner utan tvekan en av landets främsta målvakter. 30-åringen har etablerat sig i världens bästa liga och går mot en säsong där han förmodligen kommer få mer speltid än tidigare eftersom Vegas tidigare förstaval har blivit bortbytt. Känns mer eller mindre given i OS-truppen om ingen skada sätter stopp.

Linus Ullmark (Buffalo Sabres)
Rankades inför den gångna säsongen som en av ligans 25 bästa målvakter och mycket talar för att han är det även i vinter. Har fått helt okej med speltid i Buffalo men sett till insatserna borde han faktiskt få ett ännu större förtroende. Är precis som Lehner relativt given i OS.

Jacob Markström (Calgary Flames) 
På pappret talar det mesta för att Markström kommer få förtroendet att vara förstemålvakt i OS men vägen dit är lång. 30-åringen fick mycket speltid under sin första säsong i Calgary och tippas få det även i vinter, vilket naturligtvis stärker hans OS-aktier. Blir han inte skadad så får Markström åka med till Kina.

Utmanarna

Filip Gustavsson (Ottawa Senators)
Jämfört med de tidigare målvakterna vi tagit en titt på så väger Gustavsson ganska lätt men 23-åringen har ändå en hel del saker som talar för att han kan vara med och slåss om en OS-biljett. Efter att ha inlett den gångna säsongen i Hockeyallsvenskan med Södertälje fick han chansen att debutera i NHL med Ottawa och det resulterade i flera fina insatser. Väljer klubben att satsa vidare på honom så kan speltiden öka och därmed även hans utveckling. Noterbart är att Gustavsson var en av hela tre svenska målvakter i Ottawa den gångna säsongen och att han ännu inte skrivit på något nytt kontrakt.

Adam Reideborn (CSKA Moskva)
En KHL-spelare i OS? Tja, varför inte. Reideborn har varit en av den ryska klubbhockeyns främsta målvakter de två senaste åren och för ett par månader fick han även chansen att göra debut i VM. Det gick visserligen tungt för Tre Kronor men Stockholmaren imponerade och belönades med en flytt till storklubben CSKA Moskva. Fortsätter 29-åringen att stå för bra insatser även där vore det tjänstefel att åtminstone ha med honom i beräkningarna inför OS.

Samuel Ersson (Brynäs/Philadelphia)
Det skulle nog räknas som en skräll om Reideborn blir uttagen till OS och samma sak gäller Ersson, men landslagsledningen har tidigare visat att de ser något speciellt hos den unge målvakten och nu står han inför en säsong som kan bli hans viktigaste hittills. I början av juni skev 21-åringen på sitt första NHL-kontrakt med Philadelphia men det återstår fortfarande att se var säsongen kommer spenderas. Blir han utlånad till Brynäs, får kämpa i AHL eller får han kanske chansen i NHL direkt?

Jokern

Henrik Lundqvist (Washington Capitals)
Det ska naturligtvis till en hel del för att Henrik Lundqvist ska vara aktuell för OS men det känns fel att skriva bort honom redan. Den meriterade målvakten missade som bekant hela förra säsongen och det är fortfarande oklart om han kan spela något mer, men har man vunnit OS-guld och gjort tre olympiska spel så känns det ändå rätt att ge honom chansen att åtminstone få vara med och kämpa om att få vara med ytterligare en gång. I speldugligt skick besitter 39-åringen fortfarande en vinnarskalle som få andra kan matcha.

Vilka tre målvakter tycker DU ska få åka med till OS? 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.