Det börjar bli dags att blicka fram mot en av nästa säsongs största höjdpunkter för Tre Kronor. 

Säsongen har knappt hunnit avslutas men förberedelserna inför 24/25 är redan igång och under dagen kommer Kanada, USA, Finland och Sverige börja presentera sina spelare som ska delta i 4 Nations Face-off som är en helt ny turnering som ska hållas på nordamerikansk mark i Februari 2025. Först ut var Tre Kronor som vid lunchtid presenterade de sex första spelarna som tar plats i den svenska truppen, däribland finns backen Gustav Forsling som nyligen vunnit Stanley Cup med Florida Panthers.

– De här första sex namnen är världsspelare och stora ambassadörer för svensk ishockey och Sverige överlag. Det ska bli fantastiskt att få se dem spela i Tre Kronor, och tillsammans med VM i Stockholm blir det här ”once in a lifetime”. Jag och min stab kommer att ställas inför några tuffa beslut när vi tar ut den slutgiltiga truppen. Vi vet att vi kommer att ha kapacitet att ta oss till final, om vi presterar på topp, säger förbundskaptenen Sam Hallam till svenska ishockeyförbundets hemsida.

HÄR ÄR DE FÖRSTA NAMNEN I TRE KRONORS TRUPP TILL 4 NATIONS

Erik Karlsson – back, Pittsburgh Penguins

En av svensk hockeys främsta backar genom tiderna som blivit utsedd till NHL:s bästa back vid hela tre tillfällen. Gjorde debut i NHL 2009 och har bland annat varit lagkapten för Ottawa i fyra säsonger. Blev förra året förste svenske back genom tiderna att göra mer än 100 poäng i grundserien och utsågs samma säsong till ligans främsta på positionen. Flyttade förra sommaren till Pittsburgh och var Tre Kronors lagkapten vid vårens VM, där han noterades för elva poäng och tog plats i turneringens Allstar team.

Gustav Forsling, back – Florida Panthers

Är inte ett lika meriterat namn som Karlsson men har lyckats med något som stjärnbacken inte har gjort – att vinna Stanley Cup. 28-åringen från Linköping kommer från sin bästa säsong hittills i karriären där han stod för 39 poäng i grundserien och det blev sedan ytterligare tretton poäng i slutspelet när hans Florida tillslut lyckades besegra Edmonton med 4-3 i matcher och vinna klubbens första Stanley Cup-titel. Har varit med i tre olika juniormästerskap men nästa års 4 Nations blir Forslings första turnering tillsammans med Tre Kronor.

Victor Hedman, back – Tampa Bay Lightning 

Rutinerad back som i vintras gjorde sin 1000:e match i NHL. Har vunnit Stanley cup två gånger med sitt Tampa Bay (2020,21) och blev säsongen 17/18 utsedd till ligans främsta back. Noterades för fina 76 poäng på 78 grundseriematcher innan säsongen rundades av med spel i VM, där Hedman hade en nyckelroll och stod för åtta poäng på tio matcher. Har varit med i sammanlagt fyra VM samt World Cup men väntar fortfarande på att få göra sin olympiska debut. 4 Nations blir ett steg på vägen.

William Nylander, forward – Toronto Maple Leafs 

Har genom hela karriären varit ett uppmärksammat namn men det togs till nya nivåer under den gångna säsongen där svensken stundtals var en av NHL:s hetaste spelare. Stod för andra säsongen i rad för 40 mål i grundserien och slog även personligt rekord genom att noteras för 98 poäng. Totalt blev det 101 poäng under hela säsongen och 28-åringen lär komma till 4 Nations med ett gott självförtroende eftersom han alltid spelar bra i Tre Kronor. På sina 21 första mästerskapsmatcher har stjärnforwarden noterats för imponerande 37 poäng.

Filip Forsberg, forward – Nashville Predators 

Har i flera år varit en av NHL:s främsta svenskar och är en av Nashvilles bästa spelare genom tiden. Går in på sin 13:e säsong i klubben och kommer senast från en vinter där han noterades för 94 poäng i grundserien vilket är nytt personligt rekord. Det blev även hela 48 mål vilket även det är ett rekord och som kvitto på det tog svensken plats i NHL:s second Allstar team. Har sedan tidigare ett VM-guld på meritlistan och 4 Nations blir Forsbergs första samling med Tre Kronor sedan 2018.

Mika Zibanejad, forward – New York Rangers 

Den här säsongen har New York Rangers varit ett av ligans hetaste lag och det var till stor del tack vare Zibanejad som stod för 72 poäng i grundserien och sedan ytterligare sexton på lika många slutspelsmatcher. Har varit klubbens assisterande lagkapten sedan 2018 och 4 Nations blir svenskens första turnering med Tre Kronor sedan VM som spelades samma år. Den gången blev det guld efter att Zibanejad gjort sex mål och elva poäng.

 

4 Nations face-off äger rum 13-21:e februari i Montréal och Boston. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.