Det är långt ifrån klart hur hockeyturneringen i de kommande olympiska spelen kommer att se ut. 

För en tid sedan samlades mängder av finska NHL-spelare för att ha ett läger inför OS i Peking i vinter och sedan dess har även den svenska förbundskaptenen Johan Garpenlöv haft en träff där Sveriges främsta spelare var på plats. Förhoppningen är att världens bästa spelare ska kunna vara med i mästerskapet men det verkar fortfarande finnas en del frågetecken att räta ut.

“Verkliga bekymmer”

Förra sommaren gick NHL ut med att spelare från ligan skulle få vara med i OS både 2022 och 2026, något som de flesta såg väldigt positivt på. Sedan dess har det dock hänt en hel del och nu är det långt ifrån lika säkert att vi får se spelare som Alexander Ovechkin och Sidney Crosby göra upp om medaljer. Anledningen? Covid.

Tanken var att ett slutgiltigt beslut skulle tas under våren men tystnaden har talat sitt tydliga språk, med tiden har det kommit uppgifter som gör gällande att flertalet klubbar är oroliga för att det finns risker med att släppa iväg sina spelare mitt i en pandemi. Internationella hockeyförbundets ordförande, Rene Fasel, har sagt att man ska ta ett beslut efter sommar-OS i Tokyo men sedan dess har det varit tyst från hans sida.

Även i NHL finns det många som vill se spelarna i OS men NHL-pampen Gary Bettman har sagt att det finns verkliga bekymmer med skicka spelarna till Kina. Något som ändå talar för att chansen finns är att ligan skapat ett uppehåll i grundseriens spelschema, just under den period då OS spelas. Trots det finns det andra problem.

– NHL och NHL Players Association kommer att behålla full befogenhet att besluta att inte delta om COVID-19-förhållandena försämras eller på annat sätt utgör ett hot mot NHL-spelarnas hälsa och säkerhet, eller av någon annan anledning som kan motivera ett sådant beslut, skriver NHL:s spelarorganisation i ett uttalande.

New York Post har dessutom rapporterat om att ligans spelarorganisation inte gått med på att betala en speciell Covid-försäkring för spelarna som åker till mästerskapet och lyckas man inte hitta någon lösning på problemet finns risken att vi inte får den stjärnsprakande fest vi hoppats på.

 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.

LÄMNA ETT SVAR

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här