Ikväll är det dags för Tre Kronor att inleda säsongen 21/22. 

Det har tagit sin tid men efter ett par månaders seriespel är det äntligen dags för landslagen att inleda säsongen, damkronorna drar igång sitt OS-kval imorgon och för Tre Kronor inleds säsongen ikväll då Tjeckien står för motståndet i premiären av Karjala Tournament.

En chans att visa upp sig

De flesta är överens om att säsongens höjdpunkt är OS i Kina men det spelas som bekant även ett VM och de kommande dagarna blir ett tillfälle för många av spelarna att visa upp sig. Goda insatser i Karjala kan stärka deras aktier inför VM – dessutom finns det som bekant även en plan B för Tre Kronors medverkan i OS, risken finns att NHL förbjuder sina spelare att delta vilket gör att det plötsligt blir spelare från Europa som får representera landslagen. Något som kan göra Karjala Tournament extra intressant att följa.

Kvällens motståndare – Tjeckien

Precis som vanligt är det Ryssland, Finland och Tjeckien som står för motståndet när det vankas Euro Hockey Tournament och först ut blir Tjeckien. Noterbart är att kvällens match spelas i Linköping men att resterande matcher äger rum i Helsingfors. Säsongens första motståndare kommer till Östgötaslätten med ett relativt anonymt lag där de flesta spelarna håller till i den inhemska ligan. Ett exempel på detta är forwardslöftet Matej Blümel som fick sitt genombrott förra säsongen, där deltagande i VM blev höjdpunkten. 20-åringen har även inlett den här säsongen på ett lovande sätt och han förväntas få en allt större roll i det tjeckiska landslaget.

Det mest kända namnet i den tjeckiska truppen, åtminstone för oss svenskar, är forwarden Michael Spacek som gjorde bra ifrån sig i vårens VM och som i samma veva även skrev på för Frölunda. 24-åringen, som draftades av Winnipeg 2015, har varit en av anledningarna till att Göteborgarna toppar SHL-tabellen och med sina 20 poäng ligger centern delad trea i poängligan. Där har Tre Kronor utan tvekan en spelare att hålla ett extra öga på i kvällens match.

Snackisen

Det har faktiskt funnits flera snackisar inför det att Tre Kronor samlats i Linköping, en har handlat om spelarna som inte valt att delta men den kanske största snackisen har handlat om debutanterna som får chansen. Vi har tidigare rapporterat om att backen Calle Själin blivit uttagen för första gången och det gäller även målvakten Gustaf Lindvall samt Christian Folin, som haft en minst sagt speciell resa hittills i karriären.

Backen håller som bekant till i Frölunda nu men redan 2010 lämnade han västkusten för spel i en relativt låg division i USA, därefter blev det två lyckade säsonger med collegehockey vilket tillslut resulterade i att han fick debutera i NHL med Minnesota. Sedan dess har 30-åringen representerat ytterligare tre klubbar i världens bästa liga men förra sommaren flyttade han till Växjö där det blev SM-guld. Nu får Folin chansen att debutera i Tre Kronor och som säsongen sett ut hittills kan han mycket väl bli en av landslagets viktigaste spelare de kommande dagarna.

Kvällens match startar 19:00 och sänds på SVT2/SVT play. 

Annons | 18+ | R&V gäller | Spela ansvarsfullt - www.stödlinjen.se
Sportskribent Benjamin är en 30 år gammal hockeyälskare med extra inriktning inom svensk klubb och landslagshockey. Han har tidigare jobbat för en klubb i Hockeyallsvenskan och skapat hockeysändningar i allt från Hockeyallsvenskan till Hockeytrean. På fritiden så driver han en egen hemsida med fokus på Hockeyettan.